• PPC9073.jpg
  • PPC9073_Helge_Iberg_Life_Music_digipak

Helge Iberg – Life Music

HELGE IBERG: Quatour Pour la Vie Singulière (Life Music) · Sisyphus' Dance of Endlessmer… Struggle

Hans Christian Bræin, clarinet · Geir Inge Lotsberg, violin · Øystein Birkeland, cello · Ingfrid Breie Nyhus, piano · Johanne Byhring, marimba · Atle Sponberg, violin · Norwegian Chamber Orchestra · Lars-Erik Ter Jung, conductor

Helge Iberg er en original stemme i norsk kulturliv, og beveger seg uanstrengt mellom samtidsmusikk og jazz.

kr 139

Livet i sin ualminnelighet.

Den prisvinnende musikeren og komponisten Helge Iberg gir i høst ut to plater. Life Music og Jazz-kammer. Om Life Music sier Iberg at de to verkene relaterer til to forskjellige aspekter av livet: Mikrokosmos – vår individuelle skjebne; alminnelig og eksepsjonell – og makrokosmos; de eksistensielle utfordringene vi møter som art eller menneskehet.

I albumets første stykke er det ”mikrokosmos” som granskes gjennom åtte satser. Musikken er leken og vital, men også med partier som antyder oppløsning og død. Når Iberg går eksistensialistisk til verks med stykket Sisyphus’ Dance of Endless Struggle, er det med Det Norske Kammerorkester i ryggen og Atle Sponberg som fiolinsolist. Den mytiske skikkelsen Kong Sisyfos ble dømt til å rulle en kampestein opp et fjell, før steinen rullet ned igjen, og han måtte gjenta det – evig. En parallell til livets meningsløshet; eller kunstens evige streben etter noe fullkomment.

Helge Iberg er en original stemme i norsk kulturliv, og beveger seg uanstrengt mellom samtidsmusikk og jazz.

Les mer

Den prisvinnende musikeren og komponisten Helge Iberg gir i høst ut to plater. Life Music består av to verk: en stort anlagt ”kvartett+1” samt en konsert for solofiolin og strykere. Samme dag slippes også Helge Ibergs Jazz-kammer, i samarbeid med et veritabelt stjernelag av norske jazzmusikere.

Livet i sin ualminnelighet

I albumets første stykke er det ”mikrokosmos” som granskes gjennom åtte satser. Her er det verdt å merke seg satsbetegnelsene, som varierer mellom det beskrivende, og det absurde. Som helhet kan satsene sees som en analogi for livet, fra første sats «Tentativo (First Steps)» til siste, «Discesa (Descent/Exit)». Kvartett (+1) for livet i sin ualminnelighet har samme besetning som Messiaens berømte Kvartett for tidenes ende, pluss en marimba. Musikken er leken og vital, men også med partier som antyder oppløsning og død. Stemningene varierer mellom det oppbyggende og det destruktive – fra det trygge til det dramatiske, med Hans Christian Bræins klarinett i sentrum.

Livets meningsløshet

Når Iberg går eksistensialistisk til verks med stykket Sisyphus’ Dance of Endless Struggle, er det med Det Norske Kammerorkester i ryggen og Atle Sponberg som fiolinsolist. Den mytiske skikkelsen Kong Sisyfos ble dømt til å rulle en kampestein opp et fjell, før steinen rullet ned igjen, og han måtte gjenta det – evig. En parallell til livets meningsløshet; eller kunstens evige streben etter noe fullkomment. Musikalsk skildres dette ved en melodi som driver framover – stopper, reflekterer, argumenterer, og danser – alltid videre.

Musiker i vår tid

Helge Iberg er en original stemme i norsk kulturliv, og beveger seg uanstrengt mellom samtidsmusikk og jazz. Dette tydeliggjøres med en kombinert slippkonsert for platene Life Music og Jazz-kammer i Jakobkirken den 22. november, der repertoar fra begge platene fremføres. Iberg har skrevet piano-, fiolin- og trompetkonserter, orkesterverker, kammermusikk, musikaler, og opera. Han har blant annet vunnet Prix Italia og Work of the Year, og har flere ganger vært nominert til Spellemannprisen og Edvardprisen. Iberg studerte musikk ved Universitetet i Oslo med toneangivende komponister som Olav Anton Thommessen og Ragnar Söderlind, samtidig som interessen for jazz vokste. Iberg er en ivrig humanist og samfunnsdebattant, samt forfatter av essays, artikler og bøker.

Utgivelsesdato:

EAN : 7033662090730

Katalognummer: PPC9073

Priskategori : CD