Mozart Piano Sonatas, Vol. 2 – Liv Glaser

Wolfgang Amadeus Mozart: Sonatas for piano no.6 in D, K 284 · no.11 in A, K 331 · Fantasia, K 475 · no.14 in C minor, mer…K 457

Liv Glaser, piano

Vi kan glede oss over at Liv Glaser har tatt for seg variasjonsverkene som gir et klart bilde av Mozarts mesterskap i genren.

kr 139

Sjanger: PianoSolo

Improvisasjones mysterier hos Mozart

Etter Liv Glasers innspilling av de første fem klaversonatene til den unge Mozart, har hennes vei ledet videre til improvisasjonens forunderlige verden. At Mozart allerede som barn forbløffet publikum med sine eventyrlige evner på dette felt, har vi utallige bevis på. På papiret og for ettertiden finnes vel knapt en brøkdel av alle de ufattelige improvisasjoner Mozart ”begått”, men vi kan glede oss i takknemlighet over de han har notert ned. Vi kan også glede oss over at Liv Glaser har tatt for seg variasjonsverkene som gir et klart bilde av Mozarts mesterskap i genren.

På dette albumet fremfører Liv Glaser tre av Mozarts klaversonater og hans Fantasi, K 475. A-dur-sonaten er kanskje komponistens mest berømte, et verk som må ha henrykket publikum på Mozarts egen tid, med tanke på den tyrkiske ”mote-vind” som den gang feiet over Europa. Gleder man seg over de lykkelige kompositoriske løsninger i A-dur-sonaten, blir ikke gleden mindre ved bekjentskapet med Dürnitz-sonaten. Her har Mozart ikke spart på noe, det syder av oppfinnsomhet i alle variasjonene, over et spekter av pianistiske finesser og muntre rytmiske overraskelser. I hans c-moll-sonate stormer det tidvis ganske vilt når Mozart stadig beveger seg på ”knivseggen” av klaverets omfang og ofte plasserer motivene i bassens dypeste, mørkt-klingende leie. Disse desperate register-utslagene finner også sted i Fantasien i et enda mer dystert klangbilde – et enestående vitnesbyrd om Mozarts geniale improvisatoriske evner og ett av musikklitteraturens mest personlige og grenseprengende verk. Opprinnelsen – kilden – er et mysterium som alltid vil bære undringens glede i seg.

Arne Akselberg |Liv Glaser |Wolfgang Amadeus Mozart

Utgivelsesdato:

EAN : 7025560109225

Katalognummer: PSC1092

Priskategori : CD