• PSC1315.jpg
  • Ragnhild_Hemsing_front.jpg
  • Ragnhild_Hemsing_with_two_violins.jpg
  • PSC1315_inlay_web.jpg
  • Review_PSC1315_gramophone_2012.jpg

Ragnhild Hemsing YR – Ragnhild Hemsing

LASSE THORESEN: YR · CARL GUSTAV SPARRE OLSEN: “6 bygdevisur frå Lom” · EDVARD GRIEG: Violin Sonata No. 1 in F major · TRAD. HARDANGER FIDDLE LISTENING TUNES: «Den vande låtten» / “The tricky tune” · «Halling på låg bas» ettermer… Jørn Hilme / “Halling on low bass” after Jørn Hilme · «Mehanken» – springar i form etter Ola Bøe / “The Gnat” – springar · «Huldrelått frå Vang» – lydarlått i form etter Olav Moe / “Hulder tune from Vang”
+ Video of YR in the stage choreography with Hemsing and folk dancer Hansegård from FRIKAR

Ragnhild Hemsing, violin and Hardanger fiddle · Tor Espen Aspaas, piano

Elegant kraft og villskap

Suverent!

Hardingfele og fiolin. På debututgivelsen YR viser Ragnhild Hemsing (f.1988) hvor suverent det faktisk kan gjøres. Ragnhild lar Valdrestradisjonens elegante kraft bringe villskap og naturlig skjønnhet inn i den klassiske tradisjonen. Med sin bakgrunn treffer Ragnhild timing og frasering perfekt i Griegs F-dur. Og dermed smeller musikken solid inn i den store kontinentale sonatetradisjonen, der Grieg mente den hørte hjemme.

Fire av stykkene på platen er fra Ragnhilds hjemlige hardingfeletradisjon i Valdres, og hun har lært dem på øret ettet de gamle mestre. Det kreves teknisk overskudd og stor indre ro for å få dette til å klinge som det skal – og Ragnhild har masser av begge deler. Lasse Thoresens YR er et stykke magisk realisme for solo fiolin – et vindu som åpnes mot tradisjon, samtid og natur. En stilfull video med Hallgrim Hansegård ligger også med på utgivelsen.

Les mer

Hardingfele og fiolin. På debututgivelsen YR viser Ragnhild Hemsing (f.1988) hvor suverent det faktisk kan gjøres.

Griegs ‘norske’ F-dur – ikke folketonepastisj – men stor, romantisk fiolinsonate

Grieg tok folketonene på alvor, det var det sterke kunstuttrykket i dem han ville bruke. Med sin bakgrunn treffer Ragnhild timing og frasering perfekt. Og dermed smeller musikken solid inn i den store kontinentale sonatetradisjonen, der Grieg mente den hørte hjemme. Ragnhild er kanskje den eneste norske fiolinisten nå som gjør nettopp dette grepet i F-dur sonaten, med pianisten Tor Espen Aspaas som briljant medmusikant.

Lydarlåtter med dåm og ‘Seks bygdevisur frå Lom’

Fire av stykkene på platen er fra Ragnhilds hjemmlige hardingfeletradisjon i Valdres, og hun har lært dem på øret ettet de gamle mestre. Blant låttene er det to lydarlåtter; altså ikke dansemusikk men rett og slett ‘lyttemusikk’. Det kreves teknisk overskudd og stor indre ro for å få dette til å klinge som det skal – og Ragnhild har masser av begge deler. De samme kvalitetene kommer også til sin rett i Sparre Olsens samling med vakre bygdeviser fra Lom.

Samtid og nåtid møtes – i musikk og koreografi

Lasse Thoresens YR er et stykke magisk realisme for solo fiolin – et vindu som åpnes mot tradisjon, samtid og natur. Thoresen lar tradisjonsmusikkens byggestener utvikles til ny musikk i vår tid. Ragnhild må være noe av en idealutøver for stykket, og komponisten har da også uttalt: «Ragnhild spiller utrolig, fabelaktig bra! Yr er et usedvanelig vanskelig stykke å spille, og hun gjør det briljant». Ragnhild og samboer Hallgrim Hansegård har utviklet en besnærende visuell realisering av stykket, som også ligger med på denne utgivelsen som video.

Carl Gustav Sparre Olsen |Edvard Grieg |Jørn Pedersen |Lasse Thoresen |Ragnhild Hemsing |Tor Espen Aspaas |Trad.

Utgivelsesdato:

EAN : 7033662013159

Katalognummer: PSC1315

Priskategori : CD

Link til booklet : nedlasting