Tor Espen Aspaas

Tor Espen Aspaas (1971) er en av de mest profilerte og allsidige pianistene i sin generasjon av norske musikere. Han er siden 2006 professor ved Norges musikkhøgskole i Oslo. Etter studier hos Liv Glaser og Jens Harald Bratlie ved Norges musikkhøgskole, avla Aspaas kandidateksamen med beste karakter og mottok i 1996 sitt solistdiplom. Han debuterte i Oslo høsten 1997 med strålende kritikker. Han har mottatt en rekke stipendier og utmerkelser (deriblant De Unges Lindemanpris 2004 og Levinprisen 2005) samt vært…

Sorter etter:

Tor Espen Aspaas (1971) er en av de mest profilerte og allsidige pianistene i sin generasjon av norske musikere. Han er siden 2006 professor ved Norges musikkhøgskole i Oslo.

Etter studier hos Liv Glaser og Jens Harald Bratlie ved Norges musikkhøgskole, avla Aspaas kandidateksamen med beste karakter og mottok i 1996 sitt solistdiplom. Han debuterte i Oslo høsten 1997 med strålende kritikker.

Han har mottatt en rekke stipendier og utmerkelser (deriblant De Unges Lindemanpris 2004 og Levinprisen 2005) samt vært solist med tallrike internasjonale symfoniorkestre i tillegg til samtlige norske. Blant dirigentene Aspaas har samarbeidet med, finner man navn som Frans Brüggen, Vassilij Sinajskij, Michel Plasson, Christian Eggen, Bjarte Engeset, Rolf Gupta og Arvid Engegård.

Karrieren hans er i tiltagende grad internasjonal; ved siden av konserter og turnéer i Norden, Europa forøvrig, USA og Asia, er han jevnlig engasjert ved norske og internasjonale festivaler og konsertserier. Han er spesielt aktiv og ettertraktet som kammermusiker – musikalsk interaksjon og akkompagnement er da også hans spesialområde ved Norges musikkhøgskole.

Aspaas har et titalls CD-innspillinger bak seg, blant disse en kritikerrost solo-CD med Paul Dukas’ samlede klaververker på SIMAX Classics fra 2004. Hans seneste solo-CD, ”Mirror Canon”, med klavermusikk fra 1. og 2. wienerskole (Beethoven, Schönberg, Berg og Webern), ble lansert i mars 2008 på selskapet 2L. Ved siden av konsertering og undervisningsvirksomhet var Aspaas initiativtager og kunstnerisk leder for kammermusikkfestivalen Vinterfestspill i Bergstaden på Røros i årene 1999-2008.

www.pianisten.no

Mars 2011