• 24_01
  • Jon_Oivind_Ness_2008.jpg
  • PSC1278_inlay_web.jpg

Low Jive – Oslo Philharmonic Orchestra

JON ØIVIND NESS: 'Mad Cap Tootling '– Violin concerto · 'Wet Blubber Soup' – Cello concerto · 'Gust' · 'Lowmer… Jive'

Oslo Philharmonic Orchestra · Peter Herresthal, violin · Øystein Birkeland, cello · Catherine Bullock, viola · Dan Styffe, double bass · Rolf Gupta, conductor · Peter Szilvay, conductor

Samtidsmusikkens klangbilde og rockens energi og rytme er begge hørbare. [Erik Steinskog / Bergens Tidende]

kr 149

Norges fremste orkester satser tungt på Jon Øivind Ness og hans musikk. For et år siden urfremførte de bestillingsverket ‘Low Jive’. Nå kommer Oslo Filharmoniske Orkesters aller første SACD/Hybrid – i sin helhet viet musikk av Ness – en komponist som henter referanser fra postpunk, Zappa og annen populærkultur inn i sin symfoniske musikk.

Ness lar intensiteten og det rytmiske drivet fra populærmusikken tre inn i kunstmusikkens klangarbeid og formtenkning. Resultatet er en intenst pulserende og klanglig raffinert musikk – uforutsigbar, vakker og full av trøkk. Solistene Peter Herresthal, fiolin og Øystein Birkeland, cello, hører til blant våre fremste utøvere av ny musikk. Ness har skrevet en konsert til hver av dem der de virkelig får vist sitt særpreg. Selv vil Jon Øivind Ness helst at musikken hans skal treffe lytteren som ren musikalsk opplevelse – ikke via den bruksanvisningen som ofte følger med ny musikk.

Les mer

Norges fremste orkester satser tungt på Jon Øivind Ness og hans musikk. For et år siden urfremførte de bestillingsverket ‘Low Jive’. Nå kommer Oslo Filharmoniske Orkesters aller første SACD/Hybrid – i sin helhet viet musikk av Ness – en komponist som henter referanser fra postpunk, Zappa og annen populærkultur inn i sin symfoniske musikk.

Konsert for fiolin og konsert for cello

To av Norges fremste utøvere av ny musikk står i front av Oslo Filharmoniske Orkester i hver sin solokonsert, spesielt skrevet til nettopp Peter Herresthal og Øystein Birkeland. Mad Cap Tootling (Gal skyggelue tuter i vei) er en politisk tittel som refererer til hvordan TIDLIGERE president George W. Bush fremsto i opptakten til invasjonen av Irak. Tittelen Wet Blubber Soup er et ordspill på en remix fra Godley and Creme , og musikalsk jobber Ness her med en remix av kontrasterende elementer.

Vindgufs og dans i mørket

Gust er en duo for orkesterets solobratsjist og -kontrabassist. I dette stykket skaper Ness et dramatisk mørke der klanglige lysglimt bare tidvis bryter igjennom med stålhard og nådeløs presisjon. I Low Jive samles hele orkesteret igjen på scenen i store, langsomme og kraftfulle bevegelser – som en dans i dypet. Tittelen er hentet fra låta Slowdive av Siouxie and the Banshees.

Jon Øivind Ness – helst uten bruksanvisning

Jon Øivind Ness (1968) ønsker å treffe lytteren med en slags stemning. «Men jeg håper at hvis publikum oppfatter disse stemningene, er det fordi det ligger i musikken. Det gjøres i det hele tatt generelt for mange programforklaringer om musikk. Jeg håper å kommunisere et eller annet som kan være tydelig, uten at det trengs bruksanvisning. Kompleksitet har vært et ideal i seg selv, og det har ført til mye ubestemmelig, estetisk og uttrykksmessig.»

5. februar lanseres platen med konsert i Oslo Konserthus
7.-13. Februar turnerer Oslo Filharmoniske Orkester Sverige med Ness, Dvorak og Prokofiev.

Utgivelsesdato:

EAN : 7033662012787

Katalognummer: PSC1278

Priskategori : CD