Thomas D. A. Tellefsen: The Piano Concertos – Einar Steen-Nøkleberg

THOMAS TELLEFSEN: Piano Concerto no. 1 in G minor, Op. 8 · Piano Concerto no. 2 in F minor, Opmer…. 15

Einar Steen-Nøkleberg, piano · Trondheim Symphony Orchestra · Terje Mikkelsen, conductor

Thomas D.A. Tellefsens virke som komponist og pianist var basert i Paris. Hit kom han som 19-åring fra Trondheim i 1842, og etablerte seg relativt raskt i tidens store musikkmetropol.

kr 139

To romantiske norske klaverkonserter av Chopins elev

To gjenoppdagede store romantiske klaverkonserter fra Norge! Skrevet av en av de store klavervirtuoser i Europa, mer enn 20 år før Griegs a-moll. Einar Steen-Nøkleberg fortsetter innspillingsserien med musikken til Thomas D.A. Tellefsen – akkompagnert av symfoniorkesteret fra komponistens fødeby. Thomas D.A. Tellefsens virke som komponist og pianist var basert i Paris. Hit kom han som 19-åring fra Trondheim i 1842, og etablerte seg relativt raskt i tidens store musikkmetropol. Det var som pianist av ypperste rang han gjorde seg først bemerket, men allerede året etter sin debut i Paris (1851) fremførte han sin første klaverkonsert i Salle Pleyel – til stor begeistring hos kresne tilhørere. Det er mye som tyder på at den første konserten ble ferdigstilt i samarbeid med Tellefsens nære venn og kollega Frederic Chopin. Tellefsen viser seg som en førsteklasses melodiker, og konserten byr på store pianistiske utfordringer. Den andre konserten ble skrevet i 1853, og fikk faktisk sin urfremføring i Trondheim to år senere. På denne tiden hadde Tellefsen sitt store gjennombrudd i Norge.

More

To gjenoppdagede store romantiske klaverkonserter fra Norge! Skrevet av en av de store klavervirtuoser i Europa, mer enn 20 år før Griegs a-moll. Einar Steen-Nøkleberg fortsetter innspillingsserien med musikken til Thomas D.A. Tellefsen – akkompagnert av symfoniorkesteret fra komponistens fødeby.

Konsert nr. 1 – med en bruremarsj fra Sogn!

Det er mye som tyder på at den første konserten ble ferdigstilt i samarbeid med Tellefsens nære venn og kollega Frederic Chopin. Tellefsen viser seg som en førsteklasses melodiker, og konserten byr på store pianistiske utfordringer. Den vakre andresatsen kan beskrives som en nocturne. I siste sats henter komponisten hovedtemaet fra Lindemans samling – dette er så vidt vites første gang norsk folkemusikk blir innkorporert i rammeverket til en større musikalsk struktur innen kunstmusikk.

Komponistens egen favoritt-konsert

Den andre konserten ble skrevet i 1853, og fikk faktisk sin urfremføring i Trondheim to år senere. På denne tiden hadde Tellefsen sitt store gjennombrudd i Norge. F-moll konserten holdt seg populær gjennom hele Tellefsens levetid, og var også blant et av de første verkene som ble kringkastet av NRK Radio i 1925.

A-moll får selskap

Det er ikke første gang Einar Steen-Nøkleberg er beskjeftiger seg med Tellefsens klaverkonserter. Allerede i 1972 stod han for gjenoppføringen av konsert nr. 1, og i årene etter spilte han konsert nr. 2 blant annet i serien Forgotten Masters i London. Selv sier Nøkleberg: «De franske og parisiske omgivelser var uten tvil en kunstnerisk velsignelse for Tellefsen, og ga ham et løft ut av en eventuell norsk provinsialisme. I dag overraskes vi av hans eleganse og overlegne instrumentbehandling, hans betagende melodier og forrykende passasjer.» Med Trondheim Symfoniorkester under ledelse av Terje Mikkelsen får vi endelig innspillinger av disse fantastiske konsertene. Kanskje a-moll konserten kan ha godt av litt selskap, også på norske konsertscener?

Utgivelsesdato: 21.11.2005

EAN : 7033662012329

Katalognummer: PSC1232

Priskategori : CD