Songs for mezzo-soprano and orchestra by Zemlinsky and Schulhoff – Randi Stene

Alexander Zemlinsky: Sechs Gesänge nach Texten von Maurice Maeterlinck für mittlere Stimme und Orchester, op.13 · Erwin Schulhoff: Menschheit. Fünf Gedicte von Theodor Däubler. Eine Symphonie für eine Altstimme und Orchester, op.28 ·mer… Landschaften Fünf Gedichte von Johannes Theodor Kuhlemann. Eine Symphonie für Mezzosopran und Orchestra, op.26

Randi Stene, mezzo soprano · Trondheim Symphony Orchestra · Muhai Tang, conductor

I storslåtte, melankolske verk fra tiden rundt første verdenskrig, hører vi mezzo-sopran Randi Stene i drømme-repertoar.

kr 139

Randi Stene i Zemlinsky og Schulhoff

En av Nordens vakreste stemmer. I storslåtte, melankolske verk fra tiden rundt første verdenskrig, hører vi mezzo-sopran Randi Stene i drømme-repertoar. Det transparente orkesterakkompagnementet blir praktfullt ivaretatt av Trondheim Symfoniorkester. Den østerrikske komponisten Alexander Zemlinsky (1871-1942) var helt frem til 1980-tallet nesten glemt. Som ung var han en av de mest lovende studentene ved Wien-konservatoriet. Så lovende at Johannes Brahms overbeviste sin forlegger om å gi ut hans verker. På 1920-30 tallet ble tysk-jødiske Erwin Schulhoff (1894–1942) nevnt i samme åndedrag som storhetene Paul Hindemith og Kurt Weill. På 30-tallet ble musikken hans beslaglagt og forbudt av nazistene, og i nesten 50 år var den praktisk talt glemt.

Les mer

En av Nordens vakreste stemmer. I storslåtte, melankolske verk fra tiden rundt første verdenskrig, hører vi mezzo-sopran Randi Stene i drømme-repertoar. Det transparente orkesterakkompagnementet blir praktfullt ivaretatt av Trondheim Symfoniorkester.

Alexander Zemlinsky

Den østerrikske komponisten Alexander Zemlinsky (1871-1942) var helt frem til 1980-tallet nesten glemt. Som ung var han en av de mest lovende studentene ved Wien-konservatoriet. Så lovende at Johannes Brahms overbeviste sin forlegger om å gi ut hans verker. Han underviste Arnold Schönberg, og Alban Berg har dedikert sin Lyriske suite til ham. Hans musikalske uttrykk er beslektet med de to samtidige Mahler og Strauss, men han er også inspirert av franskmennene Debussy og Ravel, som f.eks. høres i begynnelsen av 1. satsen i Sechs Gesänge nach Texten von Maurice Maeterlinck, op. 13. Maeterlinck (1862-1949) vant Nobel-prisen i litteratur i 1911. Tekstene er hentet fra «Quinze chansons» – de er eventyraktige, og omhandler livet som et mysterium i et ukjent univers.

Erwin Schulhoff

På 1920-30 tallet ble tysk-jødiske Erwin Schulhoff (1894–1942) nevnt i samme åndedrag som storhetene Paul Hindemith og Kurt Weill. På 30-tallet ble musikken hans beslaglagt og forbudt av nazistene, og i nesten 50 år var den praktisk talt glemt. Men i de senere tiår har interessen for slik systematisk utryddet musikk økt, noe som har resultert i at Schulhoff er gjenoppdaget som komponist. De to vokal-symfoniene på denne utgivelsen hører til blant hans viktigste verk. Landschaften, med tekster av Johannes Theodor Kuhlemann (1891-1939), kjent som ‘den tyske Maeterlinck’, og Menschheit, med tekster av den ekspresjonistiske dikteren og kritikeren Theodor Däubler (1876–1934), uttrykker komponistens reaksjoner og følelser mot slutten av første verdenskrig.

Randi Stene og Trondheim Symfoniorkester

Randi Stene fikk sitt store internasjonale gjennombrudd som Octavian i Rosenkavaleren ved Opéra Bastille i Paris i 1995 og har senere opptrådt ved bl.a. BBC Proms, Festspillene i Salzburg, og Royal Opera House, Covent Garden i London. Hun har vært tilknyttet Operaen i København siden 1989.

Trondheim Symfoniorkester ble grunnlagt i 1909. Med sine i dag 75 musikere har det etablert seg som et av landets ledende orkestre, med kritikerroste turneer i både inn- og utland.

Alexander von Zemlinsky |Erwin Schulhoff |Jørn Pedersen |Muhai Tang |Randi Stene |Trondheim Symphony Orchestra

Utgivelsesdato:

EAN : 7033662012497

Katalognummer: PSC1249

Priskategori : CD