Randi Stene

Randi Stene har etablert seg som en generasjon av de viktigste skandinaviske sangere i sin generasjon. Hun er først i Trondheim og ble utdannet på NMH samt ved opera-akademiet i København. Randi Stene opptrådte på Det Kongelige Teater i København første gang i 1988, og har vært tilknyttet teateret i 32 år. Hun fikk sitt internasjonale gjennombrudd i den engelske konkurransen “Cardif Singer of the World” i 1991, og da hun sang partiet som Octavian i Richard Strauss Rosenkavaleren på…

Sorter etter:

Randi Stene har etablert seg som en generasjon av de viktigste skandinaviske sangere i sin generasjon. Hun er først i Trondheim og ble utdannet på NMH samt ved opera-akademiet i København. Randi Stene opptrådte på Det Kongelige Teater i København første gang i 1988, og har vært tilknyttet teateret i 32 år.
Hun fikk sitt internasjonale gjennombrudd i den engelske konkurransen “Cardif Singer of the World” i 1991, og da hun sang partiet som Octavian i Richard Strauss Rosenkavaleren på Theatre Chatelet i Paris. Siden har hun opptrådt på verdens førende scener, bl. a. Metropolitan-operaen i New York, Covent Garden i London, Bastille-operaen i Paris og mange flere.
Mange av Randi Stenes partier har vært de såkalte “bukseroller”, som skal synges av en mørk mezzo-sopran, f.eks Cherubino i Figaros bryllup, Orfeus i Orfeus og Euridike, men hun har også sunged de fleste av de mere kvinnelige rollene i sitt fra, som Bizets Carmen, Amneris i Aida og Eboli i Don Carlos.
I de senere årene har hun hatt stor suksess i de bredere mezzo-faged. Hun har bl.a sunget Wagner-partiene fricka i Ringen, Brangäne i Tristan og Isolde og Kundry i Parsifal. I tillegg til Herodias i Salome av Strauss, Azucena i Trubaduren av Verdi og Judith i Bartoks Hertug Blåskjegg.
Randi Stene er også en ofte benyttet konsertsanger, som har opptrådt under ledelse av store dirigenter som Pierre Boulez, Bernhard Haiting, Antonio Pappano, Andres Nelsons, Yannick Nezet-Segain mf.l.
Hun har dessuten i hele sitt virke dyrket lieder og kammermusikk, og har innspilt cd-er med Håvard Gimse og Burkhard Kehring.
I tillegg til den utøvende virksomheten, er Randi Stene ansatt som professor på Norges musikkhøgskole, og hun er operasjef ved Trondheim Symfoniorkester og Opera.
August 2019