• PSC1398_COVER
  • Bjørnstad__Photocred_Magne Langåker

Sanger Ved Havets Begynnelse – Ketil Bjørnstad

01 Første sang
02 Andre sang
03 Tredje sang
mer…
04 Fjerde sang
05 Femte sang
06 Sjette sang
07 Syvende sang
08 Åttende sang
09 Niende sang
10 Tiende sang
11 Ellevte sang
12 Tolvte sang
13 Trettende sang
14 Fjortende sang

KETIL BJØRNSTAD: Piano, komposisjoner - SOLVEIG ANDSNES: vokal - NILS ØKLAND: fiolin, hardingfele - RUNE ARNESEN: perkusjon

En hyllest til Fartein Valen!

kr 234

Sanger Ved Havets Begynnelse er en videreføring av Ketil Bjørnstads tidligere oratorier «Old» (med tekster fra Edda), «Himmelrand» (med tekster av Stein Mehren) og «Sanger om tilhørighet» (med egne tekster). Oratoriet er en hyllest til Fartein Valens komposisjon, Kirkegården ved havet, som ble skrevet til den franske poeten Paul Valéry sitt verdensberømte dikt Le Cimètiere Marin.  I Bjørnstads nye oratorium har han tonesatt en norsk versjon av samme dikt, inspirert av Valens atonale komposisjon, samt melodiske og harmoniske inspirasjonskilder fra Bjørnstads tid som musiker og komponist. Sammen med Solveig Andsnes på vokal, Nils Økland på fele og Rune Arnesen på trommer tar de oss med på en reise av eksistensielle dilemmaer.  

Les mer

CD-utgivelsen Sanger Ved Havets Begynnelse er spilt inn live under uroppføringen i Festiviteten i Haugesund 27 april 2022, som et bestillingsverk til Fartein-Valen-festivalen.  Bjørnstad forteller her om bakgrunnen for fremføringen:  

Da Fartein Valen komponerte Kirkegården ved havet, skapte han et unikt orkesterverk i den serielle tradisjonen. Jeg vokste opp med Valen, og spilte bl.a. hans to Preludier opus 29 før jeg var fjorten år. Jeg spilte også mye annen seriell eller atonal musikk, bl.a. av Finn Mortensen. 

Senere i oppveksten kom jeg bort fra denne epoken i musikk-historien, men da jeg ble spurt av Fartein Valen-festivalen om å komponere et nytt verk med utgangspunkt i det samme diktet Valen hadde brukt som forelegg, måtte jeg både gå tilbake til Valens verk og også tilegne meg selve diktet, Paul Valérys Le cimetière marin. Ole Jørgen Furdal gjorde meg oppmerksom på Pelle Christensens fantastiske oversettelse, og jeg skjønte straks at hele diktet måtte tonesettes hvis jeg i det hele tatt skulle tre inn i et rom der Fartein Valen allerede hadde vært. 

Med tittelen Sanger ved havets begynnelse ønsket jeg både å bringe inn en hyllest til Valens atonale komposisjon og samtidig hente inn de mer melodiske og harmoniske inspirasjonskilder som jeg har strukket meg mot gjennom hele min tid som musiker og komponist. 

Jeg kunne i denne sammenheng nevnt både Schubert, Theodorakis, Borodin, Skrjabin og Prokofiev. Men mest av alt tenkte jeg på dem jeg skulle skrive for: Solveig Andsnes, som jeg hadde samarbeidet med både i Amanda på Haugesund Teater i 2011 og i Kilden Teaters oppsetning av Terje Vigen i Fjæreheia ved Grimstad i 2017. Tanken på hennes store uttrykksregister hjalp meg til å forme melodiene mens jeg komponerte. Samtidig måtte jeg tenke på Nils Økland og det helt spesielle klangrommet han alltid skaper med sine instrumenter. Valget av slagverkeren Rune Arnesen, som jeg hadde jobbet med i mer enn tredve år, gjorde det mulig også å tenke en storform, som diktet på mange måter ropte på, samtidig som rytmen og enkelheten i uttrykket måtte bevares. I tillegg kom tanken på lyd-designer Sven Persson, som har skapt havrom og himmelrom for meg, på de største og minste scener, i snart femti år. 

Oppføringen ved Festiviteten i Haugesund skjedde to dager etter at jeg fylte sytti år. Å tonesette Kirkegården ved havet var den mest meningsfulle syttiårsfeiring jeg kunne tenke meg. En hyllest til livet gjennom mottoet fra Pyndaros’ tredje Pythiske ode: «Min sjel, søk ikke et udødelig liv, men tøm det muliges kilder.» 

Oslo 19. november 2022
Ketil Bjørnstad  

—- 

Biografier

Solveig Andsnes (skuespiller, sanger og danser) har sin utdanning fra UIS, fakultet for utøvende kunstfag. I tillegg har hun gjennomført internasjonale studier ved Steps on Broadway i New York. Hun har vært ansatt i Skuespiller- og danseralliansen siden 2017.  

Som utøver, arbeider Solveig sjangeroverskridende innen sang, dans og skuespill, dette har gjort at musikkteater er et kunstområde hun har markert seg tydelig i ved flere anledninger. Hun har i løpet av sin tid som utøver jobbet ved en rekke teater, blant annet Trøndelag teater, Agder teater og de siste årene har hun hatt flere roller ved Oslo Nye Teater. I 2021 ble Solveig nominert til Musikkteaterprisen for sin tolkning av rollen Diana i musikalen Next to Normal. Våren 2023 spiller hun rollen som Gabriella i Så som i himmelen på Oslo Nye Teater.  

Nils Økland (hardingfele/fiolin/viola d’amore) er internasjonalt kjent for sin nyskapende spillestil. Både som utøver og komponist har han bygget broer mellom folkemusikk, kunstmusikk og improvisasjonsmusikk. Han er en etterspurt komponist og har blant annet skrevet musikk for Vossajazz, Innlandet Sinfonietta, Åram Pluss, filmusikk, ballet og teatermusikk, blant annet for Nationaltheateret og DNS. Han har gitt ut soloalbum på ECM, Hubro og Rune Grammofon til fantastiske kritikker. Økland har spilt med flere store orkestre, skrevet musikk for London Sinfonietta, film, ballet og teater og spilt på plater med Christian Wallumrød, Arve Henriksen, Åsne Valland Nordli og Bjørnar Andresen. Nils Økland Bands innspilling “Kjølvatn”(ECM -2015) ble kåret til årets jazzalbum av Aftenposten, ble Spellemannsnominert i folkemusikk-klassen og vant Folkelarmprisen i åpen klasse. Bandets siste plate “Lysning” (Hubro 2017) fikk Spellemannspris i åpen klasse og begge platene har fått glimrende kritikker i norsk og utenlandsk presse. 

Rune Arnesen  er en av Norges mest erfarne og mest verdsatte trommeslagere. Han startet sin karriere for alvor på slutten av 80-tallet og har siden da spilt med artister som Ole Paus, Jonas Fjeld, Bjørn Eidsvåg, Rick Danko, Eric Andersen, Frode Alnæs, Øystein Sunde, Annbjørg Lien,  Sigmund Groven og Anneli Drecker. Han har spilt med Carola, The Band og Secret Garden, og er også internasjonalt kjent for samarbeidet med jazzmusikere som bl. a. Nils Petter Molvær, Bendik Hofseth, Dhafer Yossef, Rebecca Bakken, Beady Belle og mange flere.  

Utgivelsesdato:

EAN : 7033662013982

Katalognummer: PSC1398

Priskategori : CD