• PSC1348_front
  • PSC1348_digipak
  • Gaarder_Kraggerud_2015_Photo_Observatoriet.jpg
  • Gaarder_Kraggerud_2015_BW_Photo_Observatoriet.jpg
  • Gaarder_Kraggerud_2015_BW_white_back_Photo_Observatoriet.jpg
  • Post_with_poster_kvamme.jpg
  • gresel_by_kvamme.jpg

Henning Kraggerud: Equinox – Arctic Philharmonic Chamber Orchestra

HENNING KRAGGERUD: Equinox – 24 Postludes for Violin and Chambermer… Orchestra

Henning Kraggerud, violin · Arctic Philharmonic Chamber Orchestra

Henning Kraggerud har komponert vakker, sørgmodig, sprudlende og hjerteskjærende musikk.

kr 139

Henning Kraggerud CD-debuterer som komponist

Henning Kraggerud står midt i en strålende karriere som fiolinsolist med verdens ledende orkestre. Det som ennå ikke er like kjent er at han også er en meget produktiv komponist! På CD-utgivelsen Equinox er Kraggerud både solist og komponist – i musikken til Equinox; et helaftens verk han har laget sammen med Jostein Gaarder. Brodsky Quartet og Britten Sinfonia er blant de mange fremstående artistene som har bestilt og urfremført musikk skrevet av Henning Kraggerud. I Equinox har Kraggerud latt seg inspirere til å spinne videre på elementer fra Gaarder’s tekst om en spesiell reise gjennom 24 tidssoner jorden rundt i løpet av et døgn. Henning Kraggerud har komponert vakker, sørgmodig, sprudlende og hjerteskjærende musikk som er organisert i fire fiolinkonserter kalt Afternoon, Evening, Night og Morning. Her leker han mye, også med kvalitetene som har vært tillagt de forskjellige toneartene. Noen sitater fra teoretikere, filosofer og komponister følger med utgivelsen, og åpner opp for noe av den underliggende forståelsen som er en del av toneartenes historie.

Les mer

Henning Kraggerud står midt i en strålende karriere som fiolinsolist med verdens ledende orkestre. Det som ennå ikke er like kjent er at han også er en meget produktiv komponist! På CD-utgivelsen Equinox er Kraggerud både solist og komponist – i musikken til Equinox; et helaftens verk han har laget sammen med Jostein Gaarder. Velkommen inn i det magiske Equinox!

24 nøkler til en verden før den glipper

Equinox betyr Jevndøgn. Dette døgnet er natt og dag like lange – de lyse og mørke kreftene i balanse – og det er nettopp på denne dagen Jostein Gaarders historie utfolder seg. I Equinox legger vi ut på en musikalsk reise gjennom 24 tonearter, kvintsirkelen rundt. Vår hovedperson befinner seg i en vanskelig situasjon; han venter på en nevrologisk diagnose. Midt på dagen tumler han ut i Greenwich Park der han slynges ut i en kaleidoskopisk reise til alle de 24 tidssonene, en for hver femtende lengdegrad.

Henning Kraggerud og Jostein Gaarder i et spennende samarbeid

Boken ‘Kabalmysteriet’ – som spiller på kortstokkens forhold til ukene, dagene og året – ga Kraggerud ideen om et verk basert på tallet 24 – hentet fra toneartssystemet vi har brukt i vesten de siste 500 år. Kraggerud og Gaarder har funnet hverandre i en fantastisk og eksistensiell fortelling som tar oss jorden og kvintsirkelen rundt. Men hva er det med disse toneartene? Gir det noen mening å si at ess-moll er depresjonens og gjenferdets toneart, at F-dur er naturlig og lett eller at b-moll er en mørk toneart som egner seg ved forberedelse til selvmord? Har hver toneart sin egen essens eller "sjel"? 16-18 hundretallets teoretikere, filosofer, forfattere og komponister var overbevist om dette. Et eksempel: “Dess-dur. En utarting i fortvilelse og ekstase, et sleskt smil, forspillende tårer. Bare uvanlige karakterer og følelser er passende for denne tonearten.”

Fire fiolinkonserter på vei jorden rundt

Henning Kraggerud har komponert vakker, sørgmodig, sprudlende og hjerteskjærende musikk som er organisert i fire fiolinkonserter kalt Afternoon, Evening, Night og Morning. Her leker han mye, også med kvalitetene som har vært tillagt de forskjellige toneartene. Noen sitater fra teoretikere, filosofer og komponister følger med utgivelsen, og åpner opp for noe av den underliggende forståelsen som er en del av toneartenes historie. Siden høsten 2012 har Henning Kraggerud vært kunstnerisk leder for Nordnorsk Opera og Symfoniorkesters Kammerorkester (Arctic Philharmonic Chamber Orchestra), og orkesteret har fått høy anerkjennelse innenfor sjangeroverskridende produksjoner. Equinox ble urfremført under Nordlysfestivalen i 2014 til strålende anmeldelser, og er et bestillingsverk for NOSO. Kraggerud spiller på en 1744 Guarneri del Gesu, eid av Dextra Musica AS.

Utgivelsesdato:

EAN : 7033662013487

Katalognummer: PSC1348

Priskategori : CD

Link til booklet : nedlasting