Henning Kraggerud

Henning Kraggerud kombinerer en usedvanlig vakker tone og skjønnhet i uttrykket med blendende virtuositet, kvaliteter både publikum og kritikere vet å sette pris på. Henning er kunstnerisk leder for Arktisk Filharmonisk kammerorkester, nylig forlenget frem til 2020. Hennings utsøkte musikalske kvaliteter sikrer gjentatte invitasjoner til mange av verdens viktigste orkestre, blant dem Hallé, Toronto og Cincinnati Symphony Orchestra og Oslo-Filharmonien, gjerne med dirigenter som Stéphane Denéve, Jukka Pekka Saraste, Kwamé Ryan, Thomas Dausgaard, Osmo Vänskä, Paul McCreesh og Nicholas McGegan.…

Sorter etter:

Henning Kraggerud kombinerer en usedvanlig vakker tone og skjønnhet i uttrykket med blendende virtuositet, kvaliteter både publikum og kritikere vet å sette pris på. Henning er kunstnerisk leder for Arktisk Filharmonisk kammerorkester, nylig forlenget frem til 2020.

Hennings utsøkte musikalske kvaliteter sikrer gjentatte invitasjoner til mange av verdens viktigste orkestre, blant dem Hallé, Toronto og Cincinnati Symphony Orchestra og Oslo-Filharmonien, gjerne med dirigenter som Stéphane Denéve, Jukka Pekka Saraste, Kwamé Ryan, Thomas Dausgaard, Osmo Vänskä, Paul McCreesh og Nicholas McGegan. Han leder ofte ensembler som Britten Sinfonia, Svenska Kammarorkestern og Australian Chamber Orchestra. Som kammermusiker er Henning gjerne å høre både på fiolin og bratsj på en rekke arenaer sammen med artister som Imogen Cooper, Adrian Brendel, Stephan Isserlis, Joshua Bell, Marta Argerich, Leif Ove Andsnes and Piotr Anderszewski.

Det at Henning også komponerer sin egen musikk og fremfører mange av sine egne verk, arrangementer og kadenser på konsert, skiller ham fra andre fiolinister i dag – og knytter ham opp til arven etter gamle mestere som Fritz Kreisler og Eugène Ysaÿe. Blant mer enn 200 verk kan man nevne ‘Preghiera’, bestilt av Brodsky Quartet og ‘the last leaf’ som ble urfremført av Britten Sinfonia.

Hennings imponerende samling av utgivelser inkluderer mange innspillinger for Naxos, også nylig en DVD med 19 verk av Kreisler for fiolin og orkester. For Simax Classics har han spilt inn Ysaÿe: Seks sonater for solo fiolin, noe som gjorde ham fortjent til Spellemannprisen i 2008, i tillegg til praktutgivelsen Munch Suite, som inkluderer 15 reproduksjoner av Munchs bilder. I 2015 ble ’Equinox – 24 postludier i alle tonearter for fiolin og orkester’ også gitt ut på CD, til stor begeistring. I 2007 mottok han Ole Bull prisen for sin deltagelse i en dokumentarfilm om Ole Bull, som senere også ble gitt ut i engelsk versjon.

Med jazzpianist Bugge Wesseltoft utforsker Henning også improvisasjon i norsk folkemusikk. Sammen blandet de elementer fra klassisk og jazz til en unik CD som fikk oppmerksomhet i internasjonal presse, blant annet en 5-stjernes vurdering og anbefaling av redaktøren i Classical Music Magazine. Der ble den beskrevet som følger: «beautifully recorded and urgently recommended».

Henning Kraggerud har studert hos bl.a. Camilla Wicks og Emanuel Hurwitz. Han er mottaker av den prestisjefylte Grieg-prisen, og fikk i 2007 Sibelius-prisen for sin tolkning og innspilling av Sibelius musikk rundt om i verden. Han er professor ved Barratt Due Musikkinstitutt i Oslo. Henning spiller på en 1744 Guarneri del Gesu, eid av Dextra Musica AS – et selskap tilhørende Sparebankgruppen DNB.

Januar 2017