• PSC1353_front
  • Foto: Marius Fiskum / www.mariusfiskum.no
  • PSC1353_digipak

Goldberg Variations + Topelius Variations – Henning Kraggerud

JOHANN SEBASTIAN BACH: Goldberg Variations. Aria mit verschiedenen Veränderungen BWV 988 (adapted for chamber orchestra) · HENNING KRAGGERUD: Topeliusmer… variations

Henning Kraggerud, leader · Arctic Philharmonic Chamber Orchestra

Henning Kraggerud er en ledende fiolinist som gjør seg stadig mer gjeldende som komponist over hele verden. Her leder han Bachs udødelige Goldbergvariasjoner og sine egne Topelius-variasjoner.

kr 139

Goldberg og Topelius.

Henning Kraggerud har sammen med Bernt Simen Lund i Nordnorsk opera- og symfoniorkester utarbeidet et eget arrangement av Bachs Goldbergvariasjoner. Gjennom dette arbeidet tok de i bruk Bachs egne rettelser og tillegg nedskrevet for hånd av Bach selv, og ignorerer tillegg og forenklinger som oppstår i andre arrangementer. «Alle noter og toner er Bachs» sier Kraggerud.

Kraggerud sier selv at å sammenstille Bachs Golbergvariasjoner med sine egne Topelius-variasjoner er ‘litt frekt’, men reflekterer over hvordan man vil lytte til det når det stilles opp mot et annet verk. Variasjonene bygger på to temaer og spenningen mellom disse stemningene driver Kraggeruds verk fremover. Som Bachs Goldbergvariasjoner – riktignok uten den samme klare, klassiske grunnplanen – beveger stykket seg ved hjelp av kontraster, motsetninger og en dansende energi som vokser ut av en langsom innledning som ligner en musikalsk versjon av eventyrenes ‘Det var en gang …’.

Les mer

Henning Kraggerud leder an når Arktisk Filharmonisk Kammerorkester gjør Bachs Goldbergvariasjoner i splitter ny kammerorkesterversjon – og kobler den med et nytt variasjonsverk, signert Kraggerud selv.

Ledende fiolinist og komponist

Henning Kraggerud er en ledende fiolinist som gjør seg stadig mer gjeldende som komponist. Dette er den tredje utgivelsen på Simax hvor han samarbeider med Arktisk Filharmonisk Kammerorkester. I 2017 kom Between The Seasons hvor vi finner Vivaldis fire årstider ispedd Kraggeruds egne komposisjoner som har høstet meget gode kritikker. Henning er for tiden kunstnerisk leder for Arktisk Filharmonisk Kammerorkester, som under hans ledelse har gjort seg ytterligere bemerket som et energisk orkester som gjerne utfordrer tradisjonene, til nasjonal og internasjonal anerkjennelse.

Bach for kammerorkester

«Alle noter og toner er Bachs» sier Kraggerud. Han har sammen med Bernt Simen Lund i Nordnorsk opera- og symfoniorkester arrangert Bachs Goldbergvariasjoner på nytt for kammerorkester. I arbeidet tok de i bruk Bachs egne rettelser fra førsteutgaven, og ignorerer tillegg og forenklinger som finnes i de mest kjente arrangementer. Kraggerud beskriver selv det å sammenstille Bachs Golbergvariasjoner med sine egne Topeliusvariasjoner som en ”litt frekk” en, men reflekterer over hvordan man vil lytte til Goldberg når det stilles opp mot et helt annet verk. Variasjonene i Topelius bygger på to temaer og spenningen mellom disse stemningene driver Kraggeruds verk fremover. Som Bachs Goldbergvariasjoner – riktignok uten den samme klare, klassiske grunnplanen – beveger stykket seg ved hjelp av kontraster, motsetninger og en dansende energi som vokser ut av en langsom innledning som muligens ligner en musikalsk versjon av eventyrenes ‘Det var en gang …’.

Arktisk Filharmonisk kammerorkester

Arktisk Filharmonisk kammerorkester anses som et av de ledende strykeorkestrene i Europa, med sin energi, klang og sitt samspill. De har medvirket på en rekke innspillinger, med Kraggerud har de gjort Griegs Tre fiolinkonserter, Kraggeruds Equinox og en versjon av Vivaldis Årstidene til gode kritikker og lovord fra internasjonale klassiske nettsteder og magasiner.

Arctic Philharmonic Chamber Orchestra |Henning Kraggerud |Johann Sebastian Bach |Sean Lewis

Utgivelsesdato:

EAN : 7033662013531

Katalognummer: PSC1353

Priskategori : CD