• PPC9076_front
  • Julie_Kleive_photo_Jorunn_Bakke_Johannessen.jpg
  • Joachim Kjelsaas Kwetzinsky

En hellig, alminnelig lek – sanger til dikt av André Bjerke

MARCUS PAUS: Sanger til tekster av 100-års jubilanten André Bjerke På jorden et sted · Med åtte roser · Måken · Bedrøvet fugl (Hommage à Ravel) · Hold min hånd · Berceuse · Trosartikler · Hverdagsmirakel · Aldri · Tingenes lengselmer… · Sten mot ruten (Jens Bjørneboe in memoriam)

Julie Kleive, song · Joachim Kwetzinsky, piano

– Jeg tror det er viktig for en komponist å oppsøke andre kunstarter for å få distanse til sin egen. [Marcus Paus]

kr 139

«Vi er begge kjettere» – Marcus Paus skriver musikk til André Bjerkes dikt

I anledning André Bjerkes 100-års jubileum har de allsidige musikerne Julie Kleive og Joachim Kwetzinsky spilt inn et knippe sanger til tekster av Bjerke – skrevet av Marcus Paus. Som et sidespor til sitt daglige virke som klassisk komponist, har Marcus Paus i over tyve år beskjeftiget seg med André Bjerkes poesi: «Poesien hans traff en musikalsk nerve i meg. Også et par av sangene som er kommet med på platen, er dikt jeg hørte i egen tonesetting allerede første gangen jeg leste dem. Diktene snakket til meg umiddelbart.»

Les mer

I anledning André Bjerkes 100-års jubileum har Julie Kleive og Joachim Kwetzinsky spilt inn et knippe sanger til tekster av Bjerke – skrevet av Marcus Paus.

Paus og Bjerke

Marcus Paus har hatt et nært forhold til Bjerkes dikt siden barndommen: «Poesien hans traff en musikalsk nerve i meg. Også et par av sangene som er kommet med på platen, er dikt jeg hørte i egen tonesetting allerede første gangen jeg leste dem. Diktene snakket til meg umiddelbart.»

Undervurdert som poet

André Bjerke (1918-1985) er en av de mest folkekjære forfatterne og lyrikerne i norsk etterkrigstid. Hans virke spenner fra lyrikk og oversettelser av skuespill (som for eksempel Shakespeare og Goethe), til kriminalromaner og barnebøker. I intervjuet som følger utgivelsen skriver Jon H. Rydne: «Noe som slår meg når jeg hører disse sangene, er hvor undervurdert Bjerke er som poet. Du selv som tonalt forankret klassisk komponist står jo i en tradisjon som er blitt kalt tilbakeskuende og akterutseilt; det å gå til Bjerke for deg er kanskje skjebnebestemt?» Marcus Paus: «Det kan føles slik. Vi er begge kjettere. Men dypest sett handler det om legning: Noe så enkelt som opplevelsen av hvem man er og ikke er, og hvordan man kan og ikke kan skrive. Ikke fordi man tar avstand fra et annet uttrykksmessig ståsted, men fordi man ikke gjenkjenner det som sitt eget. Min livserkjennelse ville vært ufullstendig uten melodikk.»

Julie Kleive og Joachim Kwetzinsky

Julie Kleive er en sanger og låtskriver som beveger seg ubesværet mellom sjangre. Hennes sterke formidlingsevne og ujålete musikalitet har gjort henne til en ettertraktet sanger i vidt forskjellige musikalske kontekster. Joachim Kwetzinsky er en fremtredende pianist med allsidig erfaring som solist, kammermusiker og akkompagnatør. Paus, Kleive og Kwetzinsky har holdt en rekke konserter med prosjektet gjennom hele dette jubileumsåret.

Utgivelsesdato:

EAN : 7033662090761

Katalognummer: PPC9076

Priskategori : CD