Bass Trip – Dan Styffe

TEPPO HAUTA-AHO: Kadenza · ARVO PÄRT: Spiegel im Spiegel · PAUL RAMSIER: Sahara Rainforest (Zoo of Dreams III) · JON ØIVIND NESS: Gust · MARIO LAVISTA: Dusk · HENRIK HELLSTENIUS: Ombra della sera · LARS PETTER HAGEN: Hymn · STEFAmer…N SCHÄFER: L'Adieu · PËTRIS VASKS: Bass Trip

Dan Styffe, double bass · Hans Kristian Kjos Sørensen, percussion · Øystein Birkeland, cello · Susanna Wallumrød, vocal · Catherine Bullock, viola · Gonzalo Moreno, piano

– Styffe produces a performance of dark tone colours with a lyrical musical line from beginning to end. [International Record Review on the release Revisited]

kr 139

Bass Trip – en reise i det dype register med Norges fremste kontrabassist

Dan Styffe, til daglig solobassist i Oslo-filharmonien, lanserer sin tredje soloplate med flunkende nytt repertoar for kontrabass. Bass Trip inneholder musikk av ni komponister, tre av dem norske. Styffe fokuserer på det sangbare og vokale aspektet ved kontrabassen, og samarbeider med et knippe av de fremste musikerne i Norge i dag.

På Bass Trip setter Dan Styffe kontrabassen inn i nye og uventede sammenhenger. Duetter med slagverk, med cello, med bratsj i tillegg til soloverker viser en usedvanlig bredde og spilleglede. Tittelsporet munner ut i en helt magisk pas de deux med Susanna Wallumrød på vokal; en vals som fører tankene hen mot Cohen. Lars Petter Hagens ‘Hymn’ er skrevet for en ‘gigantisk, ikke-eksisterende hardingfele’, og Arvo Pärts ‘Spiegel im Spiegel’ i versjon for bass og piano blir også et eget lite univers.

Les mer

Dan Styffe, til daglig solobassist i Oslo-filharmonien, lanserer sin tredje soloplate med flunkende nytt repertoar for kontrabass. Bass Trip inneholder musikk av ni komponister, tre av dem norske. Styffe fokuserer på det sangbare og vokale aspektet ved kontrabassen, og samarbeider med et knippe av de fremste musikerne i Norge i dag.

Kjente klassikere i ny form

Arvo Pärts legendariske Spiegel im Spiegel er kjent i mange versjoner, men ingen har tidligere framført det på kontrabass. Styffe fikk komponistens velsignelse til å gjøre det på sin måte, og resultatet er nesten hypnotisk. Teppo Hauta-Ahos solostykke Kadenza er et av de mest populære og hyppigst fremførte verker for kontrabass i dag Stykket inneholder en rekke spilletekniske utfordringer, faktisk kan det være vanskelig å tro at det bare er ett instrument som spiller.

Fire bestillingsverk

Styffe har bestilt flere av komposisjonene på Bass Trip, som alle griper fatt i forskjellige aspekter ved kontrabassen. Lars Petter Hagens Hymn beskriver han som «en lydarslått for kontrabass, ikke-eksisterende folkemusikk for en enorm, fiktiv hardingfele». Henrik Hellstenius’ Ombra della sera – Aftenskyggen – er en duo for bass og slagverk. Jon Øivind Ness finner frem til primale klanger i bass og bratsj i Gust, et stykke med mørke undertoner.

Magical

Utgivelsens tittelspor av den latviske komponisten og bassisten Peteris Vasks, avsluttes med en vemodig vals for kontrabass og stemme. Melodien kan plystres eller synges av bassisten, men vi følte at denne enkle og inderlige melodien kalte på noe helt særegent. Vi spurte Susanna Wallumrød, kanskje best kjent fra Susanna And The Magical Orchestra. Resultatet er en rørende vakker avslutning på en spennende ‘bass trip’ fra vår kanskje fremste kontrabassist.

Utgivelsesdato:

EAN : 7033662012886

Katalognummer: PSC1288

Priskategori : CD