Dai Raft – Hamid Sakhizada

HAMID SAKHIZADA, TRAD. : Dambura · Siyamoy · I Will Return (from Bamiyan) · Solo Dambura (Dambura for Kaveh) · Hafiz Divination (From Siya Sang) · Pearl Drop Face of Waras (From Malestan) · My Heart · True Love (from Daykondi) · My God (frommer… Turkman) · The Traveller Moon

Hamid Sakhizada: vocals and dambura · Harpreet Bansal: violin · Birger Mistereggen: jew's harp and rope tensioned drum, percussion · Kaveh Mahmudiyan: tombak, daf and bandir

Med livet som innsats løfter den afghanske musikeren Hamid Sakhizada fram sin tradisjon – den enestående hazaramusikken

kr 139

Holder tradisjonen i live

Hamid Sakhizadas kommende utgivelse Dai Raft, gir oss historien om eldgamle instrumenter og tradisjoner som står i fare for å bli glemt. Sangene handler om kjærlighet, sorg og glede. Det er tradisjonelle melodier fra forskjellige regioner, i tillegg til Hamids egne komposisjoner. Den høyt ansette musikeren fra Afghanistan har en alt-oppslukende lidenskap for hazara-tradisjonen og dambura – en type lutt med to strenger. Damburaen gir både melodi, akkorder og en særpreget rytme til den vakre afghanske folkemusikken.

Hamid har samlet et stjernelag av musikere til innspillingen, som hver og en gir sitt eget særpreg til denne musikken. Norsk/indiske Harpreet Bansal på fiolin, iranske Kaveh Mahmudiyan på tombak, daf og bandir, og norske Birger Mistereggen på munnharpe og perkusjon.

Bli med på plateslipp og minikonsert med Hamid under Oslo World, lørdag 2. november kl. 18:00 på Kulturhuset!

Les mer

Holder tradisjonen i live

Hamid hadde en stor karriere i sitt hjemland, hvor han jobbet utrettelig med å løfte fram tradisjonsmusikken fra Hazara-provinsen. Han deltok blant annet i ABA Annual Song Contest, den asiatiske versjonen av Eurovision og ble nummer to i en afghansk versjon av The Voice, Afghan Star. Han har turnert i flere land, og produsert tre album før han kom til Norge. Men hazarene er en minoritet i Afghanistan, og dette arbeidet kostet han dyrt. Han var utsatt for trusselkampanje, og voldelig trakassering fra grupper som motsatte seg hazaraminoriteten, i tillegg til religiøse fanatikere. To av hans musikkstudenter ble kidnappet og torturert av Taliban, den ene ble drept. Etter denne hendelsen, og stadig fler trusler, måtte han komme seg ut av Afghanistan. I slutten av 2016 kom han som fribymusiker til Harstad ved hjelp av ICORN og SafeMUSE, hvor han fortsatt bor og jobber kontinuerlig med å holde liv i sin egen kulturarv.

I årevis har hazaraenes kulturarv og tradisjoner blitt latterliggjort og undertrykket. Hamid tar tradisjonen på alvor, og formidler den med varme og innlevelse. Sammen med indisk fiolin, persisk tromme og norsk munnharpe skapes et lydbilde som på den ene siden gir inntrykk av tradisjon og folkemusikk, men som samtidig er noe nytt og kreativt. Rytmer, fraseringer og arrangement blir rørt om i en smeltedigel av tid og genre. Hazaraenes folkemelodier og Hamids egne komposisjoner står støtt i fortid og nåtid og overleveres til lytteren som et mangfoldig lydlandskap.

LIDIO

Dai Raft blir gitt ut på LIDIO –er en label dedikert til å gi ut musikk fra forfulgte musikere. LIDIO er en underlabel hos Grappa og er drevet av organisasjonen SafeMUSE.

Birger Mistereggen |Bjørn Andor Drage |Hamid Sakhizada |Harpreet Bansal |Trad.

Utgivelsesdato:

EAN : 7033660010051

Katalognummer: SMCD1005

Priskategori : CD