• 40_01
  • Isa_Gericke.jpg

Til Eva – selected Norwegian songs, a tribute to Eva Sars Nansen – Isa Gericke

LIEDER BY HALFDAN KJERULF · RIKARD NORDRAAK · AGATHE BACKEmer…R GRØNDAHL

Isa Katharina Gericke, soprano · Christian Ihle Hadland, piano · RECORDED AT THE POLHØGDA VILLA THE HOME OF FRIDTJOF NANSEN AND HIS WIFE EVA

– Gerickes levende fortellertalent og Ihle Hadlands elegante pianisme er som skapt for dette repertoaret. [Kjell Hillveg / Dagsavisen]

kr 139

Til Eva

I Fridtjof Nansens hjem Polhøgda foregikk det mer enn planlegging av polferder og vitenskapelige undersøkelser. Sopranen Isa Katharina Gericke og pianisten Christian Ihle Hadland gjenskaper på denne platen og i sin konsertforestilling noe av repertoaret til den ledende norske sangerinne ved forrige århundreskifte – Eva Sars Nansen.

Sentralt i hennes repertoar var sangene som er med på denne utgivelsen, bl.a til tekster av hennes onkel J.S. Welhaven og familievennen Bjørnstjerne Bjørnson. Til den såkalte Lysakerkretsen, som glødet for et selvstendig Norge og en ny standard for norsk kunst, hørte også Hulda og Arne Garborg, selve frontfigurene for norsk språk og folketradisjon. Isa Gericke har gjort seg bemerket både i det store og lille format, på opera-scener og i konserthus, med strålende kritikker. Med base i Berlin er hun etterspurt over hele Europa. Christian Ihle Hadland er en meget aktiv solist og kammermusiker, med en konsertkalender som fylles opp av prestisjetunge oppdrag verden over. Sammen har de hentet frem viktige deler av den norske sangskatten ved å arbeide ut fra konsertprogrammene til kanskje den viktigste pioneren i norsk sangkunst.

Tirsdag 28. april lanseres utgivelsen med en eksklusiv konsert på Polhøgda, i Eva og Fridtjofs egen stue.

More

I Fridtjof Nansens hjem Polhøgda foregikk det mer enn planlegging av polferder og vitenskapelige undersøkelser. Sopranen Isa Katharina Gericke og pianisten Christian Ihle Hadland gjenskaper på denne platen og i sin konsertforestilling noe av repertoaret til den ledende norske sangerinne ved forrige århundreskifte – Eva Sars Nansen.

Eva Sars og den norske sangskatten

Under studier i Berlin ble hun spådd en stor operakarriere, men Eva var alt for sterkt knyttet til norsk natur, det hjemlige kulturlivet, familie og venner. Romanseformatet stod henne nærmest, der lyrikk og musikk gjensidig beriker hverandre. Sentralt i hennes repertoar var sangene som er med på denne utgivelsen, bl.a til tekster av hennes onkel J.S. Welhaven og familievennen Bjørnstjerne Bjørnson. Til den såkalte Lysakerkretsen, som glødet for et selvstendig Norge og en ny standard for norsk kunst, hørte også Hulda og Arne Garborg, selve frontfigurene for norsk språk og folketradisjon.

Eva og Fridtjof

Disse to møtte hverandre mens Fridtjof var i Oslo for å forsvare sin zoologiske avhandling. Da Fridtjof kom tilbake fra Grønlandsekspedisjonen utviklet forholdet seg videre, og de to giftet seg i 1889. Selv med småbarn (de fikk fem!) og en mann som var travelt opptatt med skriving og ekspedisjoner – borte i årevis av gangen – fortsatte Eva sin sangkarriere. Fridtjof Nansens voksende berømmelse bidro da også til at konsertsalene i inn- og utland var fylt til siste plass hver gang Eva opptrådte. I 1901 stod Polhøgda på Lysaker ferdig, og det var her Eva Nansen avholdt sine legendariske musikkaftener.

Historisk arbeid

Isa Gericke har gjort seg bemerket både i det store og lille format, på opera-scener og i konserthus, med strålende kritikker. Med base i Berlin er hun etterspurt over hele Europa. Christian Ihle Hadland er en meget aktiv solist og kammermusiker, med en konsertkalender som fylles opp av prestisjetunge oppdrag verden over. Sammen har de hentet frem viktige deler av den norske sangskatten ved å arbeide ut fra konsertprogrammene til kanskje den viktigste pioneren i norsk sangkunst.

Tirsdag 28. April lanseres utgivelsen med en eksklusiv konsert på Polhøgda, i Eva og Fridtjofs egen stue.

Agathe Backer Grøndahl |Christian Ihle Hadland |Halfdan Kjerulf |Isa Gericke |Jørn Pedersen |Rikard Nordraak

Utgivelsesdato:

EAN : 7033662012381

Katalognummer: PSC1238

Priskategori : CD