• 04_01_4pg
  • Einar_Steen_Nokleberg_2010.jpg

Thomas D. A. Tellefsen: The Complete Works for Piano Solo – Einar Steen-Nøkleberg

Thomas D.A. Tellefsen (1823–1874): The Complete Works for Piano Solo – including the unpublished manuscripts

Mazurkas · Nocturnes · Sonata · Grande Waltzes · Etudes · Variations · Charactermer…
Pieces

Einar Steen-Nøkleberg, Steinway grand and Érard grand piano (London 1853)

Dette er en av de viktigste plateutgivelsene av eldre norsk musikk overhodet. [Erling Sandmo / Morgenbladet]

kr 449

Briljant klaverkunst

Einar Steen-Nøkleberg har gitt ut komplett klavermusikk av Grieg, Sæverud og Kjærulf i referanseinnspillinger. Nå legger han også T.D.A. Tellefsens komplette musikk for piano frem for publikum på en så suveren og medrivende måte at det er en fest å lytte til. Når Nøkleberg nå kan samle hele Tellefsens produksjon for solo klaver i denne CD-boksen, med nesten 5 timer musikk, markerer han det som faktisk var starten på norsk klavermusikk. Tellefsen er tidligere og annerledes enn både Kjerulf og Grieg. Han skriver i en kontinental tradisjon, men de fleste masurkaene har norske islett og springaren ligger på lur i annenhver vending.

Mens Tellefsen nok har vært ukjent for de fleste av oss, fikk Steen-Nøkleberg denne musikken overlevert fra sin lærer i ung alder – som en selvfølge. Selv sier har: «Tellefsen er en viktig del av vår musikalske kulturarv, og jeg har gitt av min sjel for å bringe den på banen igjen i 2011. Nå håper jeg verkene vil bli spilt av mange unge musikere.»

More

Einar Steen-Nøkleberg har gitt ut komplett klavermusikk av Grieg, Sæverud og Kjærulf i referanseinnspillinger. Nå legger han også T.D.A. Tellefsens komplette musikk for piano frem for publikum på en så suveren og medrivende måte at det er en fest å lytte til.

Begynnelsen av norsk klavermusikk i musikkhistorien

Når Nøkleberg nå kan samle hele Tellefsens produksjon for solo klaver i denne CD-boksen, med nesten 5 timer musikk, markerer han det som faktisk var starten på norsk klavermusikk. Tellefsen er tidligere og annerledes enn både Kjerulf og Grieg. Han skriver i en kontinental tradisjon, men de fleste masurkaene har norske islett og springaren ligger på lur i annenhver vending. Og han må selv ha vært en virkelig trollmann ved klaviaturet: Tellefsen klarte å bli antatt som Chopins elev i Paris, og ble også en personlig venn. Det faktum at han kom helt fra Norge i ren entusiasme for Chopin og kunsten – uten penger og uten å kunne språket – var inngangsporten til mesterens indre krets. I Polen betegnes Tellefsen som Chopins eneste elev. De andre samtidige ‘elevene’ var høyadelige og pengesterke personer som finansierte Chopins tilværelse. Harald Herresthal har skrevet en fyldig artikkel til denne utgivelsen.

Også uhørte manuskripter

De tre første platene i boksen inneholder Tellefsens publiserte klavermusikk, med bl.a Valser, Nocturner, Mazurkaer og den store sonaten. Den siste platen presenterer for første gang musikk som bare forefinnes i manuskripter etter komponisten. Nøkleberg spiller disse stykkene på et tidsriktig Erard-flygel for å understreke at vi her faktisk er inne i komponistens private musikalske arbeidsrom. I disse stykkene hører vi hvordan Tellefsen arbeider med formprinsipper fra barokken (fra Trondheim hadde han med seg god skolering i direkte linje tilbake til Bach), som grunnlag for sin egen formutvikling. Videre finner vi variasjoner over salmene «Kimer i klokker» og «Jesus styr du mine tanker».

Med personlig forhold til Tellefsens musikk gjennom 50 år

De siste årene har musikken til Thomas Tellefsen igjen kommet frem i lyset, mye takket være pianisten Einar Steen-Nøklebergs førstegangsinnspillinger av både klaverkonsertene og kammermusikken. Mens Tellefsen nok har vært ukjent for de fleste av oss, fikk Steen-Nøkleberg denne musikken overlevert fra sin lærer i ung alder – som en selvfølge. Selv sier har: «Tellefsen er en viktig del av vår musikalske kulturarv, og jeg har gitt av min sjel for å bringe den på banen igjen i 2011. Nå håper jeg verkene vil bli spilt av mange unge musikere.»

Utgivelsesdato:

EAN : 7033662012398

Katalognummer: PSC1239

Priskategori : CD

Link til booklet : nedlasting