Songs by Geirr Tveitt – Per Vollestad

GEIRR TVEITT: Svara meg mi harpe · Marskveld · I hasseldokk · Sommormessa · Den gamle apalen · Villarkonn · Vaka og vente · Nordlysun · Hestemennan · Nykelen · Så rodde dei fjordan · Fela · Langeleiken · Seljefløyta · Revebjøllormer… · Snø · Svarte krossar ·Kveld i sundet · Mjukt sker åra · Bera ei sorg

Per Vollestad, baritone · Sigmund Hjelset, piano

– This is one of the finest song discs in a long time. I wouldn’t be surprised if it finds its way into my Discs of the Year. [Göran Forsling / MusicWeb]

kr 139

Tre dikterportretter av Geirr Tveitt

I 1964 ble Geir Tveitt (1908-81) engasjert av NRK til å medvirke som komponist i en serie portretter av vestlandsdiktere. På denne utgivelsen har Per Vollestad og Sigmund Hjelset samlet tonesettinger Tveitt skrev for radio i denne perioden, til dikt av Aslaug Låstad Lygre, Olav H. Hauge og telemarksdikteren Aslaug Vaa.

Hauge og Tveitt
Olav H. Hauge og Geirr Tveitt var født samme år og hadde begge en tilknytning til Hardanger. De to kunstnerne hadde stor respekt for hverandres arbeid: Begge var forankret i det nasjonale og samtidig som de var svært internasjonalt orientert. Da Tveitt skulle skrive musikk til Hauges tekster, ga han sangene en helt spesiell karakter – med avansert harmonikk og original melodiføring. Tveitt uttalte i forbindelse med Hauges 60-årsdag at han hadde «laga haugevis av Hauge-tonar,» men i dag finnes bare de som er med her – resten gikk trolig tapt i brannen på Tveit gård i 1970.

Per Vollestad og Sigmund Hjelset har hatt et langt samarbeid; i år er det 20 år siden de lanserte sin første plate på Simax. I denne tiden har de spilt inn en rekke plater som har begeistret kritikere både i Norge og utlandet, og i 2006 mottok de Grieg-prisen for sitt mangeårige arbeid med tolkninger av Griegs romanser.

Les mer

Tre dikterportretter av Geirr Tveitt

Lange tradisjoner

Tveit var en gård med lange tradisjoner og med rik tilgang på musikk, bøker og billedkunst. Familien var der i alle ferier, og i 1941 under andre verdenskrig, trakk Geirr Tveitt seg tilbake fra hovedstaden og bosatte seg på slektsgården. I løpet av noen år samlet han inn over 1000 lokale folketoner, de fleste fra gårder som lå bare noen kilometer fra Tveit. Orkestersuitene i opus 151, Hundrade hardingtonar, bygger på dette materialet. Geirr Tveitt hadde derfor et godt grunnlag og utgangspunkt da han ble engasjert til å skrive musikk til dikt av nettopp vestlandsdiktere.

Hauge og Tveitt

Olav H. Hauge og Geirr Tveitt var født samme år og hadde begge en tilknytning til Hardanger. Likevel møttes de ikke før de var over femti år, og det var nettopp i forbindelse med NRKs portrettserie. De var to svært forskjellige menn, men de fant sammen – både i kunsten og på det personlige plan. De to kunstnerne hadde stor respekt for hverandres arbeid: Begge var forankret i det nasjonale og samtidig som de var svært internasjonalt orientert. Da Tveitt skulle skrive musikk til Hauges tekster, ga han sangene en helt spesiell karakter – med avansert harmonikk og original melodiføring. Tveitt uttalte i forbindelse med Hauges 60-årsdag at han hadde «laga haugevis av Hauge-tonar,» men i dag finnes bare de 10 som er med her – resten gikk trolig tapt i brannen på Tveit gård i 1970.

En kritikerrost duo gjennom 20 år på Simax

Per Vollestad og Sigmund Hjelset har hatt et langt samarbeid; i år er det 20 år siden de lanserte sin første plate. I denne tiden har de spilt inn en rekke plater som har begeistret kritikere både i Norge og utlandet, og i 2006 mottok de Grieg-prisen for sitt mangeårige arbeid med tolkninger av Griegs romanser.

Per Vollestad debuterte i 1986 og har siden vært en av Norges ledende barytoner. Han har gjestet Den Norske Opera og sunget med samtlige norske symfoniorkestre. Han har opptrådt med store orkestre over hele verden, og er også en etterspurt Lieder-sanger. Sigmund Hjelset debuterte som solopianist i 1975, og har siden holdt konserter i hele Europa, samt i Japan, USA og Israel. Han har også spesialisert seg i å akkompagnere sangere, og er professor i klaver og akkompagnement ved Norges musikkhøgskole.

Utgivelsesdato:

EAN : 7033662012237

Katalognummer: PSC1223

Priskategori : CD