• PSC1377 Sandra Lied Haga & Katya Apekisheva front
  • SANDRA 1M8A1023
  • KatyaJune201831

Rita Strohl / César Franck – Sonatas for cello & piano – Sandra Lied Haga & Katya Apekisheva

Rita Strohl: Great Dramatic Sonata ”Titus et Bérénice” for cello og klaver
César Franck: Sonate i A-dur for cello og klavermer…


SANDRA LIED HAGA (cello) - KATYA APEKISHEVA (piano)

Gripende musikk fra 1800-tallets Frankrike med Sandra Lied Haga og Katya Apekisheva 

kr 149

Cellisten Sandra Lied Haga står på terskelen til en stor solistkarriere og har vunnet flere høythengende internasjonale og nasjonale priser, blant annet Equinors prestisjetunge klassiske musikkpris. Sandras rike, vakre klang og enestående talent har fanget oppmerksomhet verden over. Etter sitt debutalbum, som høstet fantastiske internasjonale anmeldelser og ble nominert til Spellemannprisen, er hun nå klar med en ny utgivelse. Denne gang har hun valgt et helfransk repertoar, med verker av komponistene Rita Strohl og César Franck, sammen med prisvinnende pianist Katya Apekisheva. 

Les mer

Lied Haga og Apekisheva presenterer to formidable cellosonater. César Franck (1822-1890) komponerte sin fiolinsonate (senere også utgitt som cellosonate) da hfaan var 63 år gammel (1886). Sonaten er et av hans mest kjente verk. Franck var blant de fremste romantiske komponistene i Frankrike, og markerte seg med sin fordypning i instrumentalmusikk, i en tid der opera var dominerende. Orgelet var hans instrument og arbeidsplass, noe som ga musikken et opphøyet og overjordisk preg. For Lied Haga er Francks sonate det ultimate mesterverk for cello og klaver.   

Komponisten og pianisten Rita Strohl (1865-1941) er mer ukjent. De siste årene har musikken hennes imidlertid fått økt interesse. Strohl var en høyt ansett komponist i sin samtid, og komponerte kammermusikk, symfoniske og lyriske verk, samt en rekke romanser. Sandra ble umiddelbart bergtatt da hun i 2019, ved en tilfeldighet, oppdaget den storslåtte cellosonaten. Verket, som bygger på historien om Titus og Bèrènice, er romantisk dramatisk, og svært utfordrende å spille, da det spenner over hele celloens store register.  

Dessverre levde fortidens kvinnelige komponister, som Clara Schumann og Fanny Mendelssohn, i skyggen av sine ektemenn og brødre. Musikkhistorien har i enda større grad viet Rita Strohl, som var uten kjente mannlige komponister i sin familie, for lite oppmerksomhet. Med denne innspillingen ønsker Sandra Lied Haga å løfte frem Rita Strohl som komponist, og gi henne den anerkjennelsen hun fortjener. 

Utgivelsesdato:

EAN : 7033662013777

Katalognummer: PSC1377

Priskategori : CD