• PSC1257.jpg
  • PSC1257_back.jpg

Kleiberg: Requiem – for the Victims of Nazi Persecution – Washington National Cathedral Chamber Orchestra and Choir

Ståle Kleiberg: Requiem for the Victims of Nazi Percecution.
In memory ofmer…
9/11/2001

Washington National Cathedral Chamber Orchestra and Choir · The Choirs of Washington National Cathedral · Noémi Kiss, soprano · Catherine King, mezzo soprano · Christian Hilz, baritone · Michael McCarthy, conductor

– til minne om ofre for terror over hele verden, i fortid så vel som i nåtid.

kr 149

Til ofrenes minne

Verket for sangsolister, kor og orkester er skrevet til minne om de som måtte bøte med livet på grunn av sin etniske avstamning eller seksuelle legning under forrige århundres naziregime. Nidarosdomen bestilte Rekviemet av Kleiberg i 2001, og dirigenten for Washington National Cathedral Choir, Michael McCarthy, ble så grepet av musikken at han umiddelbart startet arbeidet med en CD-innspilling og fremførelse i USA. I tillegg til de obligatoriske messeleddene på latin inneholder Kleibergs requiem også tre nye tekster skrevet av Skottlands poet laureate Edwin Morgan. Tekstene er formet som korte historier fortalt av en representant fra tre forfulgte grupper: jøder, sigøynere og homofile, representert i verket ved de tre sangsolistene.

More

11. september 2004 fremføres Requiem for the Victims of Nazi Persecution i Washington National Cathedral, og verkets USA-premiere blir dermed en del av den nasjonale markeringen av denne dagen. Ståle Kleiberg er mannen bak verket.

Det tradisjonelle tekstgrunnlaget – og merI tillegg til de obligatoriske messeleddene på latin inneholder Kleibergs requiem også tre nye tekster skrevet av Skottlands poet laureate Edwin Morgan. Tekstene er formet som korte historier fortalt av en representant fra tre forfulgte grupper: jøder, sigøynere og homofile, representert i verket ved de tre sangsolistene. Disse tre satsene er skutt inn mellom satser hvor koret spiller en ledende rolle, satser som er komponert over de latinske messetekstene. De korbaserte satsene med latinsk tekst fungerer dermed som allmenne kommentarer til individuelle historier. De representerer menneskehetens – snarere enn det enkelte menneskets – lidelse.

I tillegg til de obligatoriske messeleddene på latin inneholder Kleibergs requiem også tre nye tekster skrevet av Skottlands poet laureate Edwin Morgan. Tekstene er formet som korte historier fortalt av en representant fra tre forfulgte grupper: jøder, sigøynere og homofile, representert i verket ved de tre sangsolistene. Disse tre satsene er skutt inn mellom satser hvor koret spiller en ledende rolle, satser som er komponert over de latinske messetekstene. De korbaserte satsene med latinsk tekst fungerer dermed som allmenne kommentarer til individuelle historier. De representerer menneskehetens – snarere enn det enkelte menneskets – lidelse.

Trilogi

Rekviemet danner sammen med cellokonserten Dopo og orkesterverket Lamento. Cissi Klein in Memoriam en trilogi hvor Kleiberg behandler de uhyrligheter mennesker er i stand til å utføre mot hverandre. Selv sier Kleiberg: «Minnet om Holocaust ble holdt levende i min oppvekst, og da begrepet etnisk rensning ble vekket til live igjen på europeisk territorium under Balkankonflikten på begynnelsen av -90 tallet, var jeg dypt sjokkert. Det førte til et møte med fortid og nåtid som har resultert i disse tre verkene, hvorav Requiemet er det siste og største.» Alle verkene er tilgjengelige på CD. Innspillingen av Rekviemet ble gjort juni 2004 i Washington National Cathedrals generøse akustikk, og utgivelsen er den første i Simax Classics historie i Surround Sound, utgitt på formatet SACD-Hybrid. Disse platene kan spilles både i SACD-spillere (i Surround eller Stereo) og i CD-spillere (kun i Stereo).

Catherine King |Christian Hilz |Malcolm Bruno |Michael McCarthy |Noémi Kiss |Ståle Kleiberg |The Choirs of Washington National Cathedral |Washington National Cathedral Chamber Orchestra and Choir

Utgivelsesdato:

EAN : 7033662012572

Katalognummer: PSC1257

Priskategori : CD