• PSC1363_Sandra_Lied_Haga_NY3
  • Kjetil Hvoslef og Leif Ove Andsnes

Ketil Hvoslef: Piano Concerto · Ein Traumspiel · Barabbas – Leif Ove Andsnes

KETIL HVOSLEF: Piano Concerto · Ein Traumspiel ·mer… Barabbas

Leif Ove Andsnes, piano · Bergen Philharmonic Orchestra · Edward Gardner, conductor · Eivind Gullberg Jensen, conductor · Juanjo Mena, conductor

Leif Ove Andsnes: «Det er fascinerande hvordan Ketil klarer å skape en så sterk spenning og historiefortelling – samtidig som den er så gjennomsiktig.»

kr 139

Leif Ove og BFO feirer Hvoslef 80 år.

Leif Ove Andsnes og Bergen Filharmoniske Orkester avslutter året med en fødselsdagsgave til årets 80-års jubilant Ketil Hvoslef. Dette er en gave som vil klinge i lang tid: et album med tre førstegangsinnspillinger av Hvoslef! Kraftfull orkestermusikk fra en av vår tids virkelig egenartede komponistprofiler – kanskje med klaverkonserten som han har skrevet til Leif Ove som prikken over i-en!

Andsnes sier dette om verket: «Det er fascinerande korleis Ketil klarar å skape ein så sterk spaning og historieforteljing – samstundes som han er så gjennomsiktig. Tonespråket hans er så tydeleg. Det same gjeld haldninga hans til "less is more"- det har eg sett gjennom alle revideringane av klaverkonserten. Eg syns i tillegg at musikken hans er fylt med ei klassisk klårleik: ei underliggande spaning som eg syns er fascinerande. Det er noko eg ikkje klarar å setje ord på. Dette syns eg er veldig tydeleg i klaverkonsertens sistesats: her ulmar det av mange ulike spaningar som alle kjem opp og fortel ulike forteljingar. Dèt er noko som har fascinert meg heilt sidan starten.»

Jubilanten Hvoslef beskriver Andsnes som fortolker på denne måten: «Han er så klar og speler så presist. Og min musikk er avhengig av ekstrem presisjon. Det er nesten manisk – og det kan eg ikkje gjere noko med. Derfor kunne eg aldri fått noko betre enn han til å spele det! Han skjøner kor naudsynt presisheit er. Dette høyrest kanskje prosaisk ut for andre – men for meg betyr det veldig mykje.»

Les mer

Leif Ove Andsnes og Bergen Filharmoniske Orkester hyller den mest særpregede norske orkesterkomponisten i moderne tid med et storslått album på tampen av året Ketil Hvoslef fyller 80. Det er en vital jubilant som møter publikum på denne utgivelsen med tre store orkesterverk – der klaverkonserten inntar en helt spesiell plass.

Klaverkonsert · Ein Traumspiel · Barabbas – opera uten sangere

Om Andsnes som solist sier komponisten: «Han er så klar og spiller så presist. Og min musikk er avhengig av ekstrem presisjon. Det er nesten manisk – og det kan jeg ikke gjøre noe med. Derfor kunne jeg aldri fått noen betre enn ham til å spille det!» Da Eivind Gullberg Jensen skulle lede sin første konsert som sjefdirigent for Norddeutsche Rundfunk Sinfonieorchester i Hannover i 2009 bestilte han et nytt verk av Ketil Hvoslef – for å «ta med noe hjemmefra». Resultatet ble orkesterverket Ein Traumspiel, som er basert på August Strindbergs poetiske drama. Stein Winge satt opp Ghelderodes skuespill Barabbas i Oslo i 1981, og Hvoslef komponerte musikk til forestillingen. Tematikken førte Hvoslef videre i operaen med samme navn, og så til slutt i orkesterverket Barabbas – opera uten sangere, der utdrag fra operalibrettoen vises på tekstmaskin over orkesteret ettersom handlingen i verket skrider frem. Hvoslef har gjennom hele sin komponistkarriere hatt et tett forhold til Bergen Filharmoniske Orkester, som har urframført og bestilt en rekke av hans verk.

Leif Ove Andsnes og Bergen Filharmoniske Orkester

Leif Ove Andsnes hylles over hele verden for sine interpretasjoner og eminente teknikk. Han opptrer i verdens viktigste konsertsaler – både alene og som solist med de fremste orkestre, samtidig som han bygger en anerkjent og svært rikholdig diskografi. Bergen Filharmoniske Orkester har status som nasjonalorkester og nyter stor internasjonal anseelse takket være turneer, innspillinger, strømmetjenesten Bergenphilive og internasjonale bestillingsverk. På denne innspillingen ledes de av sjefdirigent Edward Gardner, samt Juanjo Mena og Eivind Gullberg Jensen.

Utgivelsesdato:

EAN : 7033662013753

Katalognummer: PSC1375

Priskategori : CD