Johan Halvorsen: Stage music, vol. 2 – Latvia National Symph. Orchestra

Johan Halvorsen: Orchestral suites: Vasantasena ·Tordenskjold · Themer… King

Latvia National Symph. Orchestra · Terje Mikkelsen, conductor

(English) Among Johan Halvorsen’s approximately 170 compositions, theater music therefore takes a great place.

kr 139

Eventyrlige musikkfortellinger av Johan Halvorsen

Terje Mikkelsen og latvias nasjonale symfoniorkester tar oss med tilbake til Nationaltheatrets gullalder, og viser oss musikalske skatter av Norges fremste komponist av dramatisk musikk: Johan Halvorsen (1864-1935). I 20 år, helt frem til 1919, dirigerte Johan Halvorsen Norges største profesjonelle symfoniorkester i Nationaltheateret. Blant hans rundt 170 komposisjoner inntar teatermusikken derfor en stor plass.

Vasantasena, som er et indisk drama tilskrevet kong Sudarka som levde på 300-tallet inspirerte Halvorsen til å skape musikk med et eksotisk tonefall, et prosjekt som ikke akkurat var typisk for en norsk komponist rundt århundreskiftet. Musikken ble krydret med orientalinspirerte virkemidler som spesielle skalatyper, ornamenter, rytmeinstrumenter og uvalige instrumenter/klang kombinasjoner.

Tordenskjold er et historisk folkeskuespill, og suiten har tre satser med varierte karakterer – alt fra den barokkinspirerte satsen Rigaudon, den eksplosive krigsmarsjen Tordenskjold udi action til den tunge sørgemarsjen. I det vidløftige dramaet Kongen skrevet av Bjørnstjerne Bjørnson, lar Halvorsen seg inspirere av Wagners musikkdramatikk i den første satsen Symphonic Inetrmezzo. Av en helt annen karakter er Hyrdepigernes dans og til sist satsen Elgi som «svulmer av skjønne motiver og velklang», som det stod i Verdens Gang etter uroppførelsen.

Erik Gard Amundsen |Johan Halvorsen |Latvia National Symph. Orchestra |Terje Mikkelsen

Utgivelsesdato:

EAN : 7033662011995

Katalognummer: PSC1199

Priskategori : CD