• Print
  • 1B1_2014_Photo_Peter_Adamnik.jpg
  • PSC1332_inlay_web.jpg
  • Erlend_Skomsvoll_2014_Photo_Peter_Adamnik.jpg

Holberg Variations – 1B1

EDVARD GRIEG: Holberg Suite (for string orchestra) · Holberg Suite (for piano) · EDVARD GRIEG, ERLEND SKOMSVOLL: Skomsvoll's Holberg Variationsmer… (Recomprimprovariations)

Erlend Skomsvoll, piano · Christian Ihle Hadland, piano · 1B1

Det er ikoniske temaer og motiver fra Griegs hånd Erlend Skomsvoll tar utgangspunkt i når han lokker strykeorkesteret med seg ut i en improvisatorisk lek.

kr 139

Clear selection

Griegs Holberg goes jazz Tre svært individuelle tolkninger av det samme mesterverk! I dette prosjektet viser disse fremragende musikerne hvilke muligheter som ligger i stoff vi kjenner så godt. Christian Ihle Hadland gir en intim og unikt vakker tolkning av Griegs originale piano versjon av Holberg. Kammerorkesteret 1B1 har all friskhet og eleganse du kan forestille deg I sin gjengivelse av versjonen for strenger. De tar det et steg videre; denne gangen har 1B1 slått seg sammen med komponist/pianist Erlend Skomsvoll, internasjonalt anerkjent for sitt arbeid sammen med Chick Corea og band som Come Shine. Ideen er like enkel som den er gal; improvisasjon mellom et klassisk orkester og en jazzmusiker, dansende igjennom den ikoniske Holberg Suite. Herlig uerbødig morfes Griegs motiver til vamper, pulserende passasjer eller dvelende klangflater – med Skomsvoll som en slags gammel barokkmester I en “Late Night” versjon. Orkester- og improversjon også tilgjengelig som 180g vinyl PSLP1332

More

Holberg Variations er tre vidt forskjellige tilnærminger til ett lite stykke Norge. To er fortolkninger av Griegs notemateriale – den tredje improviserer over det samme. Ensemblet 1B1 har fått med seg Erlend Skomsvoll og Christian Ihle Hadland i sin hyllest til Edvard Grieg. 13. august er det releasekonsert under Stavanger Internasjonale Kammermusikkfestival.

Griegs stilistiske lek

Flere komponister har skrevet musikk innenfor et stilidiom fra tidligere tider. Grieg turnerer de fem stiliserte dansesatsene fra barokken med mesterlig hånd – og legger inn små og store doser av norsk egenart innimellom. Én bergenser hyller en annen, og benytter anledningen til å skape musikalske bilder i gammel stil som på en praktfull måte beskriver europeisk høybarokk – i nordisk stil.

Tre ganger Holberg

Christian Ihle Hadland åpner for et vell av rytmiske og klanglige nyanser i musikken når han nå gjør sin første innspilling av norsk musikk. I kraft av sitt makeløse spill løfter han den opprinnelige Holbergsuiten rett inn i en stolt Europeisk klavertradisjon. Når du så hører 22 strykere kaste seg ut i det, for eksempel i åpningen av Rigaudon, er det som om en flokk ungfoler slippes ut på bøen en vårdag; ustoppelig og gledesfylt. Musikken er den samme, men så er den ikke det likevel. En ting er klangen av strykeinstrumentene, men Ensemble 1B1 lar også sin erfaring fra tidligmusikk klinge med der de former Griegs elegante temaer.

Orkester improviserer med jazzmusiker

Det er disse ikoniske temaer og motiver fra Griegs hånd Erlend Skomsvoll tar utgangspunkt i når han lokker strykeorkesteret med seg ut i en improvisatorisk lek. Herlig uerbødig morfes motivene til vamper, pulserende passasjer eller dvelende klangflater. Med Skomsvoll som los følger de unge strykerne etter – og hør så bra det blir! Improvisasjon krever en form for umiddelbar lydhørhet hos musikerne, et fag som ikke akkurat står så sterkt ved konservatoriene. Det er her den grunnleggende fleksibiliteten hos 1B1 slår inn – dette er slik musikalsk utfordring og utforskning orkesteret søker i absolutt alt de gjør. Orkester- og improversjonene er også tilgjengelig som 180g vinyl PSLP1332.

Utgivelsesdato:

EAN : 7033662013326

Katalognummer: PSC1332

Priskategori : CD