• PSC1311.jpg
  • Hjalmar-Borgstrom.jpg

Hjalmar Borgstrøm: Violin concerto and two symphonic poems – The Symphony Orchestra of NorrlandsOperaen

HJALMAR BORGSTRØM: Jesus in Gethsemane · Die Nacht der Toten · Concerto for Violin and Orchestra in mer…G Major

Jonas Båtstrand, violin · Nils Anders Mortensen, piano The Symphony Orchestra of NorrlandsOperan · Terje Boye Hansen, conductor

– Det er ingen tvil om at Borgstrøms verker på denne cd-en viser en betydelig bredde både i valg av tematikk og i musikalsk utforming. [6/6 Idar Karevold / Aftenposten]

– En helt spesiell innspilling med enestående vakker musikk i en smakfull fremføring, men mest av alt er den et viktig debattinnlegg. [6/6 Hroar Klempe / Adresseavisa]

– Dette er først og fremst musikk – musikk med mer enn historisk interesse. [5/6 Peter Larsen / Bergens Tidende]

kr 139

Midl. tomt på lager

Tre storverk av Hjalmar Borgstrøm

Hjalmar Borgstrøms musikk opplever i disse dager en renessanse av de sjeldne. Børgstrøm hadde de største tanker og ideer om hva musikk kunne uttrykke, og på denne platen får vi for første gang høre to av hans symfoniske dikt og den store, briljant overstrømmende fiolinkonserten.
Det symfoniske diktet Jesus i Gethsemane ble urfremført i Kristiania 1904, og spilt en rekke ganger, sist så sent som i 1960. I programteksten henter Borgstrøm direkte fra de fire evangelistene, og beskriver Jesu sjelekamp den siste natten før korsfestelsen.
De Dødes Natt fikk sin urfremføring i Berlin i 1905, og har aldri vært fremført i Norge. I god grøsser-stil hensettes lytteren til kirkegården ved midnatt, der de døde stiger ut av sine graver for å danse. Døden selv henrykkes av dansen, og glemmer å kalle sine undersåtter tilbake før solen igjen stiger. Mange av sjelene slipper unna og stiger opp mot lyset i de evige høyder. Fiolinkonserten ble urfremført i 1914, men har nesten ikke vært spilt siden. Melodiøs, virtuos og ytterst besjelet: verket er et lysende tilskudd som fortjener en plass på repertoaret til norske fiolinister.

More

Hjalmar Borgstrøms musikk opplever i disse dager en renessanse av de sjeldne. Borgstrøm hadde de største tanker og ideer om hva musikk kunne uttrykke, og på denne platen får vi for første gang høre to av hans symfoniske dikt og den store, briljante fiolinkonserten.

«Brahms? Kjedelig!»

Borgstrøm var beryktet for sin ubestikkelige og skarpe kritikerpenn, og gjorde gjerne 2-3 konsertanmeldelser i uka. Han så opp til Wagners helhetlige musikksyn og snakket varmt for programmusikken, der publikum kan følge den dramatiske utviklingen i musikkverket gjennom en programtekst. Paradoksalt nok ligner han mer på sine fiender enn sine venner i selve musikken og formbruken. Med dagens ører vil vi lett plassere ham i en lyttevennlig konservativ tradisjon.

‘Thriller’ anno 1905

Det symfoniske diktet Jesus i Gethsemane ble urfremført i Kristiania 1904, og spilt en rekke ganger, sist så sent som i 1960. I programteksten henter Borgstrøm direkte fra de fire evangelistene, og beskriver Jesu sjelekamp den siste natten før korsfestelsen.
De Dødes Natt fikk sin urfremføring i Berlin i 1905 av selveste Berlin-Filharmonikerne, men har aldri vært fremført i Norge. I god grøsser-stil hensettes lytteren til kirkegården ved midnatt, der de døde stiger ut av sine graver for å danse. Døden selv henrykkes av dansen, og glemmer å kalle sine undersåtter tilbake før solen igjen stiger. Mange av sjelene slipper unna og stiger opp mot lyset i de evige høyder. Fiolinkonserten ble urfremført i 1914, men har nesten ikke vært å høre siden. Melodiøs, virtuos og ytterst besjelet: verket er et lysende tilskudd som fortjener en plass på repertoaret til norske fiolinister.

Norsk/svensk samarbeid omkring verdenspremiere

Dirigenten Terje Boye Hansen har gjort Borgstrøm til noe av et spesiale, og har ledet en rekke konserter, operaer og innspillinger med musikk av komponisten. Denne gangen er det kritikerroste NorrlandsOperans Symfoniorkester som bidrar til å utvide vår musikalske horisont. Fiolinsolisten Jonas Båtstrand var tidligere konsertmester i orkesteret, og det var han som satt igang prosjektet med Borgstrøms fiolinkonsert. Klaversolisten Nils Anders Mortensen er kjent både som solist og allsidig kammermusiker. Sammen har disse fremragende musikerne sikret en strålende innspiling av utsøkte verk fra Borgstrøm.

Utgivelsesdato:

EAN : 7033662013111

Katalognummer: PSC1311

Priskategori : CD

Link til booklet : nedlasting