Geirr Tveitt Orchestral Works – Royal Philharmonic Orchestra

Geirr Tveitt: Suite No. 1 from A Hundred Folktunes Op. 151 · Concerto No. 2 for Harp and Orchestramer…; etc

Royal Philharmonic Orchestra · Per Dreier, conductor · Turid Kniejski, harp

Geirr Tveitt er en av norsk musikkhistories mest særpregede tonekunstnere, på samme tid både en glødende nasjonalist med saga og folkemusikk som en viktig inspirasjonskilde, og sofistikert neoklassiker av europeisk merke.

kr 139

En sofistikert neoklassiker av europeisk merke

Geirr Tveitt er en av norsk musikkhistories mest særpregede tonekunstnere, på samme tid både en glødende nasjonalist med saga og folkemusikk som en viktig inspirasjonskilde, og sofistikert neoklassiker av europeisk merke. En tragisk brann på slektsgården i Hardanger i 1970 tilintetgjorde det meste av hans produksjon. Det som er tilbake av noter og partiturer bærer imidlertid bud om et helt unikt kompositorisk verk. På dette albumet fremfører harpist Turid Kniejski og Royal Philharmonic Orchestra, under dirigent Per Dreier, flere av disse gjenlevende verkene.

Geirr Tveitt ble født i det samme distriktet som det norske nasjonalinstrumentet hardingfela stammer fra, og man finner karakteristiske trekk fra hardingfelemusikken som en melodisk og rytmisk understrøm i flere hans verker – ikke minst i ”Hundrad Folketonar frå Hardanger”. Tveitt skrev ned over 1000 folkemelodier og dette verket er en orkesterbearbeidelse av 100 av disse. Disse ble sammenstilt i suiter med 15 folketoner i hver, og fire av suitene er i dag i behold. Her fremføres den første av disse, ”små perler av musikalsk oppfinnsomhet,” som en kritiker har beskrevet det, sammen med Tveitts originale og fascinerende ”Harpekonsert nr. 2”, preget av sjelden klangfantasi, og ”Nykken”, med undertittelen ”symfonisk maleri for orkester”, hvor gamle norsk sagn er lagt til grunn for den symfoniske utformingen.

Arne Peter Rognan |Geirr Tveitt |Per Dreier |Royal Philharmonic Orchestra |Turid Kniejski

Utgivelsesdato:

EAN : 7025560310829

Katalognummer: PSC3108

Priskategori : CD