Edvard Grieg: Op. 66 & Op. 72 – Geir Botnen

Edvard Grieg: Norwegian Folk Songs and Peasant Dances from op.66 &mer…; op.72

Geir Botnen, piano · Knut Hamre, Hardanger fiddle · Reidun Horvei, vocal

Edvard Griegs mesterverker "Norske folkeviser" og "Slåtter", fremragende fremført av folkemusikktrekløveret Geir Botnen, Knut Hamre og Reidun Horvei.

kr 139

Sjanger: Folk Music

Edvard Griegs kjærlighet til folketonen

Edvard Griegs melodiske og rytmiske kilder ligger i den genuine, på den tiden sparsomt belyste norske folketonen. Da Grieg kom i femtiårene forsterket hans forhold til den norske folkemusikken seg, av mange grunner: gjenopplevelsen av mektig norsk natur i selskap med gode venner på ferd gjennom fjorder, fjell og daler. Møter med mennesker i ennå isolerte bygder, på støler og sætre, i fekarshytter og veidemannsbuer der folketonen ennå levde i pakt med sin funksjonelle opprinnelse. Så kommer det altså fra Griegs hånd i 1896-97 det dyptpløyende mesterstykket, opus 66, ”Norske folkeviser”. Og på terskelen til et nytt århundre ”Slåtter”, norske bondedanser, opus 72, med store utfordringer til stadig nye pianistgenerasjoner. Nettopp i disse to samlingene – og i deres kilder – er det at de tre vestnorske tonekunstnerne Geir Botnen (piano), Knut Hamre (hardingfele) og Reidun Horvei (sang) har hentet materiale til dette albumet.

Reidun Horvei har fått folkemusikktradisjonen med seg fra unge år, har studert med flere av våre fremste representanter for den gamle kvedingskunsten, og nyter stor anseelse for sine folketonetolkninger. Knut Hamre vokste opp i et frodig folkemusikkmiljø der hardingfelen har vært dyrket gjennom hundreår og teller nå blant tidens fremste utøvere på nasjonalinstrumentet. Også trekløverets pianist Geir Botnen har folkemusikktradisjonen i blodet og således engasjert seg i tolkninger av vestnorske tonediktere, fra Edvard Grieg til Geirr Tveitt. De tre rotekte vestlandskunstnerne har turnert rundt om i Hordaland fylke og har også gitt konsert i Troldsalen på Griegs Troldhaugen i Festspillenes regi.

Arne Akselberg |Edvard Grieg |Geir Botnen |Knut Hamre |Reidun Horvei

Utgivelsesdato:

EAN : 7025560110221

Katalognummer: PSC1102

Priskategori : CD