Carl Arnold: Piano Concerto · Grand Sextet

Carl Arnold: Piano Concerto, Op. 16 · Grand Sextet, Opmer…. 23

Torleif Torgersen, fortepiano · Bergen Philharmonic Orchestra · Rinaldo Alessandrini, conductor

Carl Arnold selv var noe av et råskinn ved pianoet, og både klaverkonserten og klaversekstetten er stort anlagte verk i den klassisk/romantiske tradisjonen.

kr 139

I Beethovens ånd

Komponisten Carl Arnold (1794–1873) brakte Beethovens ånd med seg til Norge, og bygget grunnmuren for det profesjonelle musikklivet i landet vårt. Pianisten Torleif Torgersen har tidligere gitt ut et kritikerrost album med solo klavermusikk av Arnold. Nå presenterer han en innspilling av komponistens store klaverkonsert og sekstett, sammen med Bergen Filharmoniske Orkester under ledelse av dirigent og tidligmusikkekspert Rinaldo Alessandrini. Carl Arnold selv var noe av et råskinn ved pianoet, og både klaverkonserten og klaversekstetten er stort anlagte verk som krever alt av Torleif Torgersen. Det er første gang i moderne tid denne musikken kan høres med instrumentet den er skrevet for – hammerklaveret! I 2011 skrev Dagbladets anmelder: «Minst like gledelig som møtet med Arnold så byr utgivelsen på storartet møte med Torleif Torgersen på hammerklaver, og det et riktig godt et også, et Hafner opprinnelig fra 1830. Han spiller opp uten forbehold, fast i grepet og briljant teknisk. Dette er så langt fra dokumentasjon av en historisk figur som tenkes kan, men musisering med og i musikkhistorien, en storartet opplevelse.»

Les mer

Komponisten Carl Arnold (1794–1873) brakte Beethovens ånd med seg til Norge, og bygget grunnmuren for det profesjonelle musikklivet i landet vårt. Pianisten Torleif Torgersen har tidligere gitt ut et kritikerrost album med solo klavermusikk av Arnold. Nå presenterer han en innspilling av komponistens store klaverkonsert og sekstett, sammen med Bergen Filharmoniske Orkester under ledelse av dirigent og tidligmusikkekspert Rinaldo Alessandrini.

Etter Napoleonskrigenes slutt i 1815 kunne den unge klavervirtuosen Carl reise på turnéer i de fornemste adelskretser, mens han komponerte nye klaververker underveis. Klaverkonserten ble urfremført i Warszawa i august 1819, tilegnet «hennes høyhet prinsesse Aleksandra Zajączek». Klaversekstetten ble til i 1825, i en periode der Arnold har slått seg ned i Berlin. Stilistisk er musikken er tydelig forankret i Beethoven-tradisjonen, og den virtuose klaverstemmen gjør at også dette verket nesten fremstår som en klaverkonsert.

Carl Arnold var født i Neunkirchen i Tyskland, og blir sentral i oppbyggingen av det profesjonelle musikkliv i Kristiania fra han ankommer byen første gang som turnerende klavervirtuos i 1848. Han blir værende i byen, engasjert som dirigent for det Philharmoniske Selskab og etterhvert også organist i Trefodighetskirken. Han grunnla Kristianias første organist- og komposisjonsskole, og blant hans mest kjente elever finner vi Halfdan Kjerulf, Otto Winter-Hjelm og Johan Svendsen.

I 2011 skrev Dagbladets anmelder: «Minst like gledelig som møtet med Arnold så byr utgivelsen på storartet møte med Torleif Torgersen på hammerklaver, og det et riktig godt et også, et Hafner opprinnelig fra 1830. Han spiller opp uten forbehold, fast i grepet og briljant teknisk. Dette er så langt fra dokumentasjon av en historisk figur som tenkes kan, men musisering med og i musikkhistorien, en storartet opplevelse.» Torgersen arbeider med fremføringstradisjon på historiske klaverinstrumenter, bl.a med Malcolm Bilson og Bart van Oort, og er professor ved Griegakademiet i Bergen. Bergen Filharmoniske Orkester har status som nasjonalorkester og kan som et av verdens eldste orkestre føre sin historie helt tilbake til 1765. Edvard Grieg var i årene 1880-82 orkesterets kunstneriske leder.

Utgivelsesdato:

EAN : 7033662013449

Katalognummer: PSC1344

Priskategori : CD