• PSC1366_booklet_utskutt.indd
  • PSC1369_an_idea_digipak
  • Kristina_Vårlid_2019_photo_Kim_Laland.jpg

An idea – Kristina Vårlid

AGUSTÍN BARRIOS MANGORÉ: La Catedral · ANTONIO JOSÉ: Sonata Para Guitarra · LEO BROUWER: An Idea (Passacaglia for Eli) · MALCOLM ARNOLD: Fantasy for Guitar · SERGEY RUDNEV: The Old Limemer… Tree

Kristina Vårlid, guitar

Kristina ser uendelige muligheter innenfor alle former for musikk, og utvikler stadig nye ideer og tilnærmingsmåter til repertoaret for å gjøre det til sitt eget.

kr 139

En strålende debutant.

Kristina Vårlid har et helt egenartet sting i sin musisering, støttet opp av suveren teknikk og musikalsk overblikk. 24 år gammel er hun klar med sin debut-utgivelse – overstrømmende og ekspansiv gitarmusikk fra de siste 100 år.

Kristina fascineres av de store klangvariasjonene man kan produsere på gitaren og liker å utfordre instrumentets begrensninger i dynamikk og fargespekter. Som utøver ser hun uendelige muligheter innenfor alle former for musikk, og utvikler stadig nye ideer og tilnærmingsmåter til repertoaret for å gjøre det til sitt eget. Platen er innspilt i den fantastiske akustikken og atmosfæren i Utstein kloster, like utenfor Kristinas hjemby Stavanger.

Kristina Vårlid (1994 Stavanger) er allerede en internasjonalt anerkjent klassisk gitarist etter å ha vunnet flere konkurranser og priser – blant dem 1st Prize i Antwerpen International Guitar Competition 2017 og Koblenz International Guitar Academy Award 2018. Kristina har et lidenskapelig forhold til å opptre og stortrives på scenen, i tett kontakt med publikum. Hun har spilt i en rekke store konsertsaler, deriblant The Royal Concertgebouw. Kristina har også vært solist med Bergen Filharmoniske Orkester og Litauen Nasjonale Symfoniorkester, i tillegg til opptredner på riksdekkende radio og TV i Nederland.

Les mer

Kristina Vårlid har et helt egenartet sting i sin musisering, støttet opp av suveren teknikk og musikalsk overblikk. 24 år gammel er hun klar med sin debututgivelse – overstrømmende og ekspansiv gitarmusikk fra de siste 100 år. 22. mai har Kristina solokonsert i Universitetets Aula i Oslo.

Fremtredende gitarmusikk fra de siste 100 år

Agustin Barrios Mangoré (1885-1944) fra Paraguay hadde et eventyrlig liv som reisende gitarvirtuos. La Catedral skrev han etter et besøk i San José katedralen i Montevideo – stykket ble første gang fremført i 1921. Antonio José (1902-1936) fra Spania var et strålende komposisjonstalent – blant annet hyllet av Ravel – som ble henrettet under den spanske borgerkrig. Malcolm Arnold (1921-2006) skrev sin Fantasy for britenes store gitarist Julian Bream. Tittelstykket på Kristinas debut er skrevet av Leo Brouwer (1939), født på Cuba og med en karriere som komponist, gitarist og dirigent. Den russiske komponisten Sergey Rudnev (1955) har skrevet en rekke gitarstykker hvor han prøver å bevare og formidle tradisjonsmusikken fra sitt hjemland, og ’The Old Lime Tree’ har sitt opphav i en folkesang.

Konserter rundt om i Europa

Kristina har et tett konsertprogram denne sommeren. Blant høydepunktene finner vi:
28. mai: Festival Chitarristico "Mario Castelnuovo Tedesco", Treviso, Italia
7. juni: Konsert i Eelde, Nederland
8. juni: Konsert i Groningen, Nederland
11. juni: Konsert i Bergen
16. juni: Enkhuizen Gitaarfestival, Nederland
Siste del av juni: Festival de guitarra Joaquín Rodrigo Quartell, Valencia, Spania
Begynnelsen av August: Grachtenfestival, Amsterdam, Nederland

Kristina Vårlid

Kristina Vårlid (1994 Stavanger) er allerede en internasjonalt anerkjent klassisk gitarist etter å ha vunnet flere konkurranser og priser – blant dem 1st Prize i Antwerpen International Guitar Competition 2017 og Koblenz International Guitar Academy Award 2018. Da hun vant Grachtenfestival Conservatorium concours i 2017 ble hun utnevnt til årets fremste musikkstudent i Nederland det året, og i 2018 ble hun inkludert i den prestisjetunge ‘Walk of Fame’ ved Hanze University i Groningen. Kristina har et lidenskapelig forhold til å opptre og stortrives på scenen, i tett kontakt med publikum. Hun har spilt i en rekke store konsertsaler, deriblant The Royal Concertgebouw. Kristina har også vært solist med Bergen Filharmoniske Orkester og Litauen Nasjonale Symfoniorkester, i tillegg til opptredner på riksdekkende radio og TV i Nederland.
Seks år gammel fikk Kristina sin første gitar, og spilletimene startet som åtteåring. I 2013 begynte hun ved The Royal Conservatoire of Scotland, året etter ved Prince Claus Conservatoire i Groningen, Nederland, med Sabrina Vlaskalic som lærer. I 2017 fullførte hun bachelorgraden med høyeste karakter cum laude. Kristina holder for tiden på med diplomstudium ved Norges musikkhøgskole med professorene Erik Stenstadvold og Otto Tolonen.

Jørn Pedersen |Kristina Vårlid |Leo Brouwer

Utgivelsesdato:

EAN : 7033662013692

Katalognummer: PSC1369

Priskategori : CD