• PSC1377 Sandra Lied Haga & Katya Apekisheva front
  • 906fa6cb-eca6-412c-95db-2e0ccc6f6775

5 Stages of Grief – Kristina Vårlid

Štěpán Rak: Tombeau for Sabrina · Nikita Koshkin: Sonata no. 2: I. Allegro Moderato · Sonata no. 2: II. Adagio · Sonata no. 2: III. Allegro · Tōru Takemitsu: In the Woods: I. Wainscot Pond · In the Woods: II. Rosedale · In the Woods: IIImer…. Muir Woods · Pēteris Vasks: The Sonata of Loneliness: I. Pensieroso · The Sonata of Loneliness: II. Risoluto · The Sonata of Loneliness: III. Condolore · Georg Schmitz: Last Encores: I. Andante · Last Encores: II. Bewegt · Last Encores: III. Furioso · Last Encores: IV. Gesungen

KRISTINA VÅRLID (gitar)

Kristina Vårlid gir ut album til minne om Sabrina Vlaskalic

kr 149

Kristina Vårlids nye album “5 Stages of Grief” er en rørende hyllest til den talentfulle serbiske gitaristen Sabrina Vlaskalic, som dessverre gikk bort i en alder av 29 år. Som tidligere elev og nær venn har Vårlid kanalisert sorgen sin gjennom ulike stykker som utforsker sorgens emosjonelle reise gjennom musikken. Albumet baserer seg på den rike tradisjonen innenfor klassisk gitar, og inneholder verk av kjente komponister som Štěpán Rak, Nikita Koshkin, Tōru Takemitsu, Pēteris Vasks og Georg Schmitz, hver med sitt unike perspektiv på sorgprosessen.

Les mer

Albumet er basert på teorien om de fem stadiene av sorgprosessen som består av benektelse, sinne, forhandlinger, depresjon og aksept. Teorien presenteres i en rekke begravelsesoder og marsjer, men også i barokkiske tombeaus og romantiske elegier, samt i stykkene som Kristina presenterer på dette albumet:

Den tsjekkiske komponisten og gitaristen Štěpán Rak (f. 1945) skrev Tombeau for Sabrina så fort han mottok den tragiske nyheten. I det som i hovedsak er en elegisk sang utviklet fra et arpeggio-akkompagnement, akkumulerer i et melodisk og dramatisk høydepunkt, for å så roe seg ned i en nedadgående kromatisk bevegelse.
Nikita Koshkins (f. 1956) Sonata nr. 2 er et intenst verk som i løpet av tre satser tar deg med på en reise gjennom mørkets desperasjon, hikstende minner og mektig kamplyst.
Det er knapt mulig å forestille seg to komponister som er mer ulike enn Koshkin og den japanske komponisten Tōru Takemitsu (1930-1996). Mens Koshkin er dramatisk, uopphørlig og pulserende, handler Takemitsus musikk om å ta tiden til hjelp. In the Woods er et subtilt og meditativt stykke og var Takemitsus siste verk, skrevet da han lå på dødsleie.
Den latviske komponisten Pēteris Vasks (f. 1946) skrev Sonata of Loneliness i 1990 for å uttrykke sorgen han følte etter å ha mistet søsteren sin. I dette verket har alle tre satsene et alvorlig og smertefullt aspekt. Kristina forteller selv at hun opplever at første sats gir et preg av uutholdelig stillhet og manisk fortvilelse; andre sats uttrykker sinne og brutale rop; i tredje sats kommer den virkelig hjerteskjærende sorgen med skrikende gråt av smerte.
Det tyske komponisten og gitaristen Georg Schmitz (1958-) sitt verk Last Encores, har blitt hans mest kjente gitar-verk. De fire satsene gjennomsyres av en mørk og rik klang som gir en følelse av endelig resignasjon.

5 Stages of Grief er et dypt personlig og emosjonelt album som viser frem Vårlids utrolige talent som gitarist og hennes evne til å uttrykke komplekse og intense følelser av sorg gjennom musikken. Måtte denne musikken gi trøst til alle som hadde gleden av å bli kjent med Sabrinas kunst.

Utgivelsesdato:

EAN : 7033662013937

Katalognummer: PSC1393

Priskategori : CD