• HUBROCD2598.jpg
  • NilsOklandBand_MortenSpaberg.jpg

Lysning – Nils Økland

1. Drøm (04:51)
2. Lysning (03:39)
3. Flukt (03:26)
mer…
4. Skygger (04:12)
5. Blåmyr (07:00)
6. Skumring (05:14)
7. Speiling (07:48)
8. Bølge (04:24)
9. Sikt (03:07)


Music by Nils Økland.
All the music has been developed and arranged in cooperation with the musicians

Nils Økland: Hardangerfiddle, viola d’amore and violin Rolf-Erik Nystrøm: alto and barytone saxophones · Sigbjørn Apeland: harmonium · Håkon Mørch Stene: percussion, vibraphone and electric guitar · Mats Eilertsen: double bass

‘Lysning’ har blitt et album med en klar henvendelse, som både utfordrer og dykker dypere ned i spennende musikalsk materiale.

kr 139

Bevegende.

Felespiller Nils Økland har et særskilt talent. Han får folk til å lytte. Når han spiller er det som om han henvender seg direkte til hver og en som lytter. Han kan holde medmusikere og lyttere på tå hev, selv om musikken kan være aldri så lavmælt. Nils Økland Bands forrige plate Kjølvatn (ECM) fra 2015 ble av flere anmeldere trukket frem som hans beste utgivelse så langt. Kjølvatn vant en Folkelarmpris og ble nominert til en Spellemann. På albumet “Lysning”, bandets første utgivelse på HUBRO, har musikerne kommet nærmere hverandre. De ulike musikalske stemmene er enda bedre avstemt og resultatet er instrumentalmusikk med spenst, stor dybde og bred apell.

Nils Økland Band bestør av flere av de fremste musikerne i Norge: Rolf-Erik Nystrøm (saksofon), Sigbjørn Apeland (trøorgel), Håkon Mørch Stene (slagverk), Mats Eilertsen (kontrabass). Økland bruker ikke noter. Alle låtene innøves “på øret”. “Den muntlige  måten vi jobber på kommer kanskje enda mer til sin rett denne gangen” sier Nils. Det er lett å gi ham rett: en hørbar nerve og et sterkt nærvær er gjennomgående gjennom hele platen. «Lysning» har blitt et album med en klar henvendelse, som både utfordrer og dykker dypere ned i spennende musikalsk materiale.

More

Felespiller Nils Økland har et særskilt talent. Han får folk til å lytte. Når han spiller er det som om han henvender seg direkte til hver og en som lytter på. Han kan holde medmusikere og lyttere på tå hev, selv om musikken kan være aldri så lavmælt. Nils Økland Bands forrige plate Kjølvatn (ECM) fra 2015 ble av flere anmeldere trukket frem som hans beste utgivelse så langt. Kjølvatn vant en Folkelarmpris og ble nominert til en Spellemann. På albumet ‘Lysning’, bandets første utgivelse på HUBRO, har musikerne kommet nærmere hverandre. De ulike musikalske stemmene er enda bedre avstemt og resultatet er instrumentalmusikk med spenst, stor dybde og bred apell.

Noen av Norges fremste musikere

Nils Økland Band bestør av flere av de fremste musikerne i Norge: Rolf-Erik Nystrøm (saksofon), Sigbjørn Apeland (trøorgel), Håkon Mørch Stene (slagverk), Mats Eilertsen (kontrabass).

Dette er musikere som hver for seg har samarbeidet med Økland over lang tid, men flere av dem hadde ikke spilt med hverandre før Økland satt sammen bandet. Rolf Erik Nystrøm har i flere tiår spilt i den sjangeroverskridende samtidsmusikktrioen Poing i tillegg til å være solist med store orkester, spilt med verdens- og folkemusikere og i forskjellige jazzband. Sigbjørn Apleland har en lang historie sammen med Økland. De spiller mye duo og har også i ti år spilt i bandet 1982 sammen med trommeslager Øyvind Skarbø. Perkusjonist Håkon Mørch Stene spiller i samtidsensemblet Asamisimasa og har også gitt ut kritikerroste plater med musikk av Laurence Crane, Gavin Bryars og Michael Pisaro på Hubro tidligere. Mats Eilertsen er sin generasjons fremste jazzbassist. Han har spilt med en rekke profilerte jazzmusikere som Tord Gustavsen, Trygve Seim, Bendik Hofseth og har gitt ut flere plater i eget navn på både Hubro og ECM.

Forskjellige kilder

Alt det melodiske materialet på “Lysning” er skrevet av Økland, og stammer fra mange ulike prosjekter han har vært involvert i. Arrangementene har blitt utviklet i nært samarbeid med bandet.

Åpningssporet ble opprinnelig skrevet til en film om billedkunstner Lars Hertervig: “Lysets vanvidd”, og låten “Flukt” er laget til en kommende film av Shwan Dler Qaradaki. “Skygger” stammer fra et prosjekt Økland og Apeland gjorde med barokkfiolinsten John Holloway på Festspillene i Bergen i 2015.
Låten er skrevet med utgangspunkt i et felestille Biber brukte  i sonaten som beskriver  Jesu siste timer i Getsemane. “Jeg har i mange år vært fascinert av Bibers Rosenkrantz-sonater der han bruker mange ulike måter å stemme fiolinen på.  Jeg har laget flere slåtter som henter a mye inspirasjon fra disse sonatene, og kanskje spesielt John Holloways innspilling av sonatene.” sier Økland.
Låten “Blåmyr” stammer fra et prosjekt Økland gjorde sammen med bror og gitarist Torbjørn Økland og Sigbjørn Apeland på Orkenøyene for mange år siden. “Skumring” ble først brukt i regissør Sverre Waages forestilling Bastard, og “Speiling” ble laget til et stort prosjekt Økland og trommeslager Øyvind Skarbø ble invitert til å gjøre I en skog I Sør-England.

På øret

Økland bruker ikke noter. Alle låtene innøves ‘på øret’. ‘Den muntlige  måten vi jobber på kommer kanskje enda mer til sin rett denne gangen’ sier Nils. Det er lett å gi ham rett: en hørbar nerve og et sterkt nærvær er gjennomgående gjennom hele platen.

‘Kjølvatn’ ble innspilt i Hoff Kirke på Lena (Østre Toten), og det fungerte så bra at bandet valgte å dra tilbake samme sted da de skulle lage en ny plate.

‘Kirken har veldig fin klang’ sier Nils. ‘Det er en steinkirke, men den har tregulv og den er stor nok til at vi alle kan spille inn i samme rom. Kirken ligger i et veldig stille og fint område slik at det er veldig lett å få konsentrert seg om innspillingen’.

Albumet har blitt spilt inn av tekniker Audun Strype som Nils har jobbet med over lang tid. ‘Audun og jeg har samarbeid helt siden ‘Blå harding’ fra 1996 og noen år tidliger spilte vi sammen i bandet ‘Løver&Tigre’ – et band som blandet new wave, punk og string swing. Audun er en veldig fin lydmann og jeg liker veldig godt hans måte å stille lyd på. Han er dedikert og får veldig fint fram særpereget i de ulike akustiske instrumentene.’

‘Lysning’ har blitt et album med en klar henvendelse, som både utfordrer og dykker dypere ned i spennende musikalsk materiale.

Audun Strype |Håkon Stene |Mats Eilertsen |Nils Økland |Rolf-Erik Nystrøm |Sigbjørn Apeland

Utgivelsesdato:

EAN : 7033662025985

Katalognummer: HUBROCD2598

Priskategori : CD