Rolf-Erik Nystrøm

Rolf-Erik Nystrøm har markert seg sterkt både som saksofonist, komponist og improvisatør. Han holder et høyt aktivitetsnivå uten å senke kvalitetsnivået. Nå er han nominert til Nordisk Råds musikkpris. Da Rolf-Erik Nystrøm fikk De Unges Lindemanpris i 2005, uttalte Rolf Wallin: ”Hans appetitt på og nysgjerrighet overfor musikk i alle dens framtoninger smitter over på publikum. Og gjennom en forfriskende mangel på selvhøytidelighet kombinert med et intenst og konsentrert scenenærvær åpner han lytterens ører for det nye og det hørte.”…

Sorter etter:

Rolf-Erik Nystrøm har markert seg sterkt både som saksofonist, komponist og improvisatør. Han holder et høyt aktivitetsnivå uten å senke kvalitetsnivået. Nå er han nominert til Nordisk Råds musikkpris.

Da Rolf-Erik Nystrøm fikk De Unges Lindemanpris i 2005, uttalte Rolf Wallin: ”Hans appetitt på og nysgjerrighet overfor musikk i alle dens framtoninger smitter over på publikum. Og gjennom en forfriskende mangel på selvhøytidelighet kombinert med et intenst og konsentrert scenenærvær åpner han lytterens ører for det nye og det hørte.”

En treffende karakteristikk av slående egenskaper ved en av våre mest allsidige yngre musikere.

Han ble allerede i 1994 valgt ut til å representere Norge i EBU’s konkurranse for unge solister. Dette har han fulgt opp med konserter i mer enn 20 land med orkestre og ved festivaler hjemme og ute. Han har urfremført eller fått skrevet for seg mer enn 80 verk, fra konserter med orkester til soloverk av komponister som Michael Finnissy, Luca Francesconi, Jesper Nordin, Rolf Wallin, Maja Solveig Kjelstrup Ratkje, Chan Hing-Yan…

Han har også satt interessante spor etter seg som komponist, med blant annet ”Atmosphere” med Kringkastingsorkestret og scenemusikk til Saint-Exuperys ”Den lille prinsen”. Et annet ferskt prosjekt er en serie forelesninger om ”Improvisasjonsbasert samtidsmusikk” ved Norges musikkhøgskole.

Rolf-Erik Nystrøm har medvirket ved nærmere 50 plateinnspillinger med de forskjelligste grupper og orkestre. Hans egen soloinnspilling ”Concepts of Sorrow & Dangers” – utgitt i 2006 – har fått en tildels overstrømmende mottakelse. Han opptrer ikke minst med trioen POING, sammen med Frode Haltli, akkordeon og Håkon Thelin, bass. Sammen med POING markerte han gruppens 10-årsjubileum med en rekke konserter i 2009. Nå i 2011 går POING inn i den kunstneriske ledelsen av Ultima-festivalen, sammen med Luca Francesconi.

Hans innspilling "Seven Winds" (Heilo/Grappa), gjort sammen med Unni Løvlid og Becaye Aw, er basert på tekster av Olav H. Hauge og har fått en strålende mottakelse av anmelderne. NRK: "Seven Winds er blitt bemerkelsesverdig…Musikerne blir ett med dikteren Olav H. Hauge og hans tekst." Vårt Land: "Det blåser vinder av frisk luft på denne platen". NRK om Rolf-Erik Nystrøm: "Han får fram lyder i instrumentet sitt som jeg ikke trodde var mulig".