• PPC9078.jpg
  • PPC9078_inlay_web1.jpg
  • PPC9078-Aurora20Borealis_photo20Signe20Dons.jpg

Wizlavs Viser – The Songs and Poems of the Minnesinger Wizlav – Aurora Borealis

WIZLAV DER JÜNGERE: Meyie scone · Ich warne dich [spruch] · De erde · De voghelin · Uvol vph · Der walt · Manich scimphit [spruch] · Ich partere dich · Uve ich han ghe dacht · List du inder minne dro · Saghe an du boser man [spruch] ·mer… Der herbest · Nach der senēden claghe · Der vunghelarte · Menschen kint [spruch] · Loybere risen · Uvol dan

Aurora Borealis: Øyonn Groven Myhren, vocals · Anne Hytta, fiddles · Tomas Nilsson, percussion · Sverre Jenssen (leader) – lute, gitarra, psalter, dreielire

Sverre Jenssen har med utsøkt smak og stilistisk sikkerhet arrangert og instrumentert de 17 Visleif-stykkene, og spilt dem inn med ensemblet sitt Aurora Borealis.

kr 139

Sanger og vers av Visleif den unge (1265/8-1325)

Dronning Eufemias eldste bror – Visleif den unge (Wizlaw der junge) – er etter alt å dømme kilde for 17 av melodiene i det unike Jena-håndskriftet fra omkring 1320. Det dreier seg om 13 nydelige minnesangtoner og 4 vidunderlige moralversmelodier, alle utstyrt med lyriske og høviske tekster diktet av selvsamme Visleif. Sverre Jenssen har med utsøkt smak og stilistisk sikkerhet arrangert og instrumentert de 17 Visleif-stykkene, og spilt dem inn med ensemblet sitt Aurora Borealis.

Les mer

Minnesangeren Wizlav den unge (1265/8 –1325) var den norske dronning Eufemias eldste bror. Han er kilden til 17 melodier med tilhørende tekster i håndskrevne Jena-manuskriptet fra omkring 1320. Materialet spenner fra storslåtte melismatiske “arier” i fransk trouverestil til fengende melodislagere nærskyldt slavisk folkemusikk. For første gang i historien er dette stoffet spilt inn i sin helhet.

Aurora Borealis

Den unike gruppen Aurora Borealis ble grunnlagt av Jenssen i 1995. To år senere slapp de albumet «Harpa, som presenterte én eneste middelalderballade i 13 ulike varianter fra Norden og de britiske øyer. Plata høstet gode kritikker, og i tiden etter at platen kom ut ga ensemblet en rekke konserter i Norge og i utlandet. Rundt 2000 gikk medlemmene hvert til sitt, for så å starte opp igjen i 2015, og i løpet av tre intense dager i år ble «Wizlavs viser» innspilt. Resultatet er virkelig en helt særegen lytteropplevelse uten like.

Sverre Jenssen regnes som ”the grand old man” innen middelaldermusikk i Norge. Han er en særpreget utøver og instrumentbygger med spisskompetanse på europeisk tidligmusikk, samt dybdekunnskap om historiske instrumenter og fremføringspraksis. I tillegg til å være leder for Aurora Borealis, leder han ensemblene Kalenda Maya og Al Andaluz. I tillegg ledet han Schola Instrumentalis ved Universitetet i Oslo gjennom en årrekke.

Øyonn Groven Myhren har i rundt 25 år vært ansett mellom Norges aller fremste tradisjonsmusikere. Hun utøver nedarvet og egenkomponert musikk som solist og i ulike konstellasjoner. Middelalderballader og instrumentalsang er bare to av hennes spesialfelt. Hun har tre seiere i eliteklassen for vokal folkemusikk, har deltatt på et titalls plater og har en Spellemannpris på peishylla.

Anne Hytta er en framstående norsk felespiller og har spilt tidligmusikk gjennom to tiår. Dessuten leder hun ensemblet Slagr, og har høstet to Spellemannpriser; én for Slager og én som solist. I tillegg får hun mange komposisjonsoppdrag. Hun lærte å spille hos Einar Løndal (1914–2006), som var en stor spelemann fra Tinn og Tuddal. Anne Hytta viderefører løndalspelete rike ornamentikk og gamle tonalitet.

Tomas Nilsson er en slagverker med bredt virkefelt og høyt aktivitetsnivå. Han leder SISU slagverksensemble som jevnlig gjennomfører store turneer i Norge og utlandet. I tillegg arbeider han ved institusjoner som Kringskastingsorkesteret og Nationalteatret, og underviser i slagverk ved Norges musikkhøgskole. Han har medvirket på en rekke plateinnspillinger som musiker og produsent, og han har tatt små og store komposisjonsoppdrag.

Anne Hytta |Aurora Borealis |Øyonn Groven Myhren |Sverre Jensen |Tellef Kvifte |Tomas Nilsson |Wizlaw der Junge

Utgivelsesdato:

EAN : 7033662090785

Katalognummer: PPC9078

Priskategori : CD