• Print
  • Soren_Rastogi.jpg
  • Johannes_Weisser_front_2009.jpg
  • Johannes_Weisser_chin_2009.jpg

Visiting Grieg – Johannes Weisser

EDVARD GRIEG: Hjertets melodier, Op. 5 (Melodies of The Heart) · 12 Melodies, Op. 33 (Poems by O.A. Vinje) · from Romances and songs, Op. 18 (Poems by H. C. Andersen) · from Five poems by John Paulsen, Op. 26 · from Six Songs, Opmer…. 48

Johannes Weisser, baritone · Søren Rastogi, piano

Hans tekstlige nyansering er forbilledlig og hele utgivelsen preges av lekre musikalske detaljer. En sangbegavelse av de sjeldne. [Kjell Hillveg / Dagsavisen]

kr 149

Johannes Weisser solodebuterer med Grieg

Johannes Weisser er blant de fremste unge norske sangerne i dag. Han har allerede vekket stor internasjonal oppmerksomhet; på operascener og med flere kritikerroste plateinnspillinger. Her er Weisser med sin første soloutgivelse, og her setter han ny standard for de kjente Grieg-sangene – med fullt overlegg:

«Vi vil formidle disse sangene på en så nær og direkte måte som mulig.» På Visiting Grieg bringer Johannes og hans mangeårige samarbeidspartner Søren Rastogi disse sangene inn i vår egen tid med tolkninger som søker seg inn til hjertet av uttrykket, uten filter. Med sitt unike stemmemateriale og evne til naturlig musikalsk formidling, blir Weissers fremførelser ren øyeblikks-kunst. Om sangene i Vinje-syklussen sier Weisser: «Jeg har prøvd å nærme meg disse sangene uten for mye distanse, for å ivareta sårheten, begeistringen, kraften og lengslene som Vinjes tekster og Griegs musikk rommer.»

More

Johannes Weisser er blant de fremste unge norske sangerne i dag. Han har allerede vekket stor internasjonal oppmerksomhet; på operascener og med flere kritikerroste plateinnspillinger. Nå kommer Weisser med sin første soloutgivelse, og her setter han ny standard for de kjente Grieg-sangene – med fullt overlegg:

Grieg og «dikterens hemmelige intensjoner»

«Det dreier seg for meg ikke om å lage musikk, men i første rekke om å yte dikterens hemmelige intensjoner rettferdighet.», uttalte Grieg. Han traff blink allerede i sitt første sangopus Hjertets Melodier; her finner vi suksesser som ‘Jeg Elsker Dig!’ og ‘To Brune Øjne’. H.C. Andersen-tekstene fremstår unektelig som svulmende for oss i dag. Weisser og Rastogi undertrykker ikke denne patosen, men tolker den inn i et naturlig, impulsivt musikalsk uttrykk.

Vinjesangene

Griegs sanger til O.A. Vinjes lyrikk står i en særstilling, fra en periode med store personlige og kunstneriske problemer. I Vinjes kraftfulle poesi møtte Grieg et korresponderende kunstnersinn, og flere av hans mest kjente sanger er fra denne samlingen. Weisser sier: «Vinje-sangene kombinerer linjer som fordrer et bredt vokalt ‘format’, med helt enkle og umiddelbare strofiske melodier og et transparent akkompagnement. Sangstemmen ofte er skrevet på en måte som innbyr til et operatisk format, samtidig som musikken og den umiskjennelige inspirasjonen fra folkemusikken innbyr til en helt enkel syngestil. Jeg har prøvd å nærme meg disse sangene uten for mye distanse, for å ivareta sårheten, begeistringen, kraften og lengslene som Vinjes tekster og Griegs musikk rommer.»

Johannes Weisser

Født i 1980 har Weisser i dag en internasjonal karriere som få andre norske kunstnere. 23 år gammel debuterte han ved Den Norske Opera, som Masetto i Don Giovanni. Han gjester nå bl.a. Théâtre de La Monnaie Brussels, Royal Danish Opera, Komische Oper Berlin, Salzburg Festival, og arbeidet med dirigenter som René Jacobs, Fabio Biondi, Rinaldo Alessandrini, Philippe Herreweghe både på operaforestillinger, konserter og plate.

Utgivelsesdato: 12.10.2009

EAN : 7033662013104

Katalognummer: PSC1310

Priskategori : CD