• PSC1279.jpg
  • Grieg_Trio_Operaen_2008_sitting_skies.jpg

Tchaikovsky · Smetana · Grieg – Grieg Trio

Peter Tchaikovsky: Piano trio in A minor, op. 50 · Edvard Grieg: Andante con moto in C minor · Bedřich Smetana: Piano trio in G minor, opmer…. 15

Grieg Trio: Vebjørn Anvik, piano · Sølve Sigerland, violin · Ellen Margrete Flesjø, cello

…selvfølgelig med Tchaikovskys episke trio op. 50 som midtpunkt. Grieg Trio har mottatt Kritikerprisen for sin fremføring av dette verket.

kr 149

Grieg Trio med romantiske mesterverk

I starten av sitt 21. år som ensemble befester Grieg Trio sin posisjon med denne doble SACD-utgivelsen. Vebjørn Anvik (klaver), Sølve Sigerland (fiolin) og Ellen Margrete Flesjø (cello) musiserer presist men samtidig uendelig fritt og utvungent – med genuin forståelse for musikken. Innspillingen er gjort i den praktfulle akustikken i Østsiden kirke i Fredrikstad, og surround-lyden er mikset i Abbey Road Studios i London.

Det er romantiske storverk som står på programmet denne gangen; selvfølgelig med Tchaikovskys episke trio op. 50 som midtpunkt. Grieg Trio har mottatt Kritikerprisen for sin fremføring av dette verket. Smetanas tidlige trio er en mer ukjent perle, melodiøs og følelsesladet. Sist men ikke minst gjør Grieg Trio endelig en innspilling av Griegs eneste trio: Andante con moto.

Les mer

Siden platedebuten i 1991 har Grieg Trio etablert seg i verdenstoppen med en lang rekke kritikerroste utgivelser. Nå er trioen klar med en dobbel SACD med de store romantiske mesterverkene til Tchaikovsky og Smetana. Og endelig kommer faktisk Griegs trio!

Griegs trio

Edvard Griegs eneste bidrag til klavertrio-litteraturen forble upublisert i hans levetid. Andante con moto i C-moll ble med stor sannsynlighet komponert for å være den langsomme satsen i en flersatsig klavertrio. Omstendighetene gjorde at verket ikke ble utviklet videre, men også som et enkeltstående verk holder musikken en kvalitet på høyde med Griegs øvrige kammermusikk.

Bedřich Smetana markerte seg sammen med Antonín Dvořák som fremst av de Tsjekkiske nasjonalkomponistene, inspirert av Pragrevolusjonen og voksende patriotisme. Klavertrioen fra 1855 er Smetanas første store kammermusikalske verk – skrevet til minne om datteren ‘Frizi’ som samme år døde i skarlagensfeber. Verket er spontant og rapsodisk i karakter, den dypt personlige musikken har blitt sammenlignet med dagboken til en plaget sjel.

Den største romantiske klavertrioen

Tchaikovskys trio Op. 50 står i en særstilling. Det var bortgangen til pianisten og pedagogen Nicolai Rubinstein som var katalysatoren for verket; «en ny form for musikk som jeg aldri har skrevet før» i følge komponisten. Op. 50 er et høydepunkt i den romantiske litteraturen, både i ren musikalsk forstand og ved det faktum at det i sin helhet varer i over 46 minutter. Det var for fremføringen av Tchaikovskys episke klavertrio Grieg Trio mottok Kritikerprisen i -93/94.

Grieg Trio

Grieg Trio gjør konserter i de store musikkmetropolene i verden inklusive Chatelet, Concertgebouw, Schauspielhaus, Salle Verdi and Weill Hall, Carnegie Hall og Lincoln Center. 23. februar spiller de igjen i Wigmore Hall, London. Grieg Trio er kunstneriske ledere for Stavanger Internasjonale kammermusikkfestival, som i år starter 10. august.

Edvard Grieg |Grieg Trio |Krzysztof Drab |Peter Tchaikovsky

Utgivelsesdato:

EAN : 7033662012794

Katalognummer: PSC1279

Priskategori : CD