Songs for Piano – Marina Galiakhmetova

Kristian Lindeman: Chansons Sentimentales · Four Norwegian Pieces · Butterfly · Lamento · Romance · Lullaby · Letter tomer… George

Marina Galiakhmetova, piano

Små stemningsskapere med talende titler som «Nocturne», «Sommerlunsj på Continental» og «Chansons sentimentales» er nettopp det vi trenger nå når høsten fester grepet.

kr 139

Lindemans sanger for piano

Her kommer en perle av en plate: «Sanger for klavér» er rett og slett noe så umoderne som en samling vakre små musikkstykker for piano. Herlig!

Evnen til å få klavéret til å synge er høyt skattet i den romantiske klaverlitteraturen, mesterverk som Mendelssohns Sanger uten ord . At Kristian Lindeman besitter denne evnen viser han til gangs på Sanger for klavér. Når det så attpåtil er den eminente russiske pianistinnen Marina Galiakhmetova som tolker stykkene, ja da er det bare å sette seg tilbake og nyte. Små stemningsskapere med talende titler som «Nocturne», «Sommerlunsj på Continental» og «Chansons sentimentales» er nettopp det vi trenger nå når høsten fester grepet.

More

Etter arbeidstid er man sin egen herre, det er klart. Likevel kommer det kanskje som en overraskelse for flere at Norsktopp-general Kristian Lindeman bruker kveldstimene på komposisjon? Men her kommer det hele for en dag på en perle av en CD: «Sanger for klavér» er rett og slett noe så umoderne som en samling vakre små musikkstykker for piano. Herlig!

Et liv i musikk

Hva gjelder musikalsk opphav kan Kristian skilte med noe av det mest solide vi har her til lands – tippoldebarn av den legendariske L.M. Lindeman som han er. Med musikkonservatorium og handelsskole som fundament har Kristian vært en sentral person i norsk populærmusikk i mer enn en mannsalder, og på flere forskjellige felter. Han sang i vokalgruppene The Vikings og Those Five på 60-tallet. Syv ganger har han medvirket som komponist og tekstforfatter i Melodi Grand Prix. Som innspillingssjef for CBS Norge mellom 1974 og 1986 var han ansvarlig for plateproduksjonene til artistene som preget den norske musikkscenen i denne perioden. Det er nok å nevne navn som Jan Eggum, Jon Eberson Group, Tomboy og the Kids. Som sanger og arrangør har han medvirket på plater til Finn Kalvik, Lillebjørn Nilsen, Vazelina Bilopphøggers og Øystein Sunde, for å nevne noen få. Fra 1986 har Norsktoppen i NRK vært hovedbeskjeftigelsen, og den 16. oktober 2004 gjør Kristian sin siste sending som programleder. Den 5. november, nesten 19 år etter han startet i NRK, går han over i pensjonistenes rekker og skal bli pensjonist på heltid.

Norge, ja vel…men slett ikke bare

Det norske lynnet, som Ole Bull kalte det, er tydelig å høre i musikken til Kristian Lindeman. Men like slående er sporene fra kontinentet – lekker harmonisering med en liten klype sennep og estragon på akkurat de riktige stedene – og fra jazzens hjemland – for eksempel korrespondansen med Gershwin i «Letter to George». Kristian har allerede fått noen hilsener tilbake ’from over there’ og entusiasmen er stor:

Dear Kristian

Your compositions are very skillful an touching. You hear a lot of Norway in your melodies, and Marina’s piano playing is a real delight. [Ward Swingle/Swingle Singers – Les Double Six]

I throughly enjoy your CD with many melodies I had not heard before. Marvelous stuff. [Gene Puerling/The Hi-Lo’s – Singers Unlimited]

Kristian Lindeman |Marina Galiakhmetova

Utgivelsesdato:

EAN : 7033662090464

Katalognummer: PPC9046

Priskategori : CD