Skryabin Piano Sonatas, Vol. 1 – Håkon Austbø

Alexander Skryabin: Piano Sonatas: No.1, F minor, Op. 6 · No. 4, F sharp minor, Op. 30 · No.5, Op. 53 · No. 7 "White Mass" Op. 64 · No. 9 "Black Mass" Opmer…. 68

Håkon Austbø, piano

Fremført av den anerkjente og kritikerroste pianisten Håkon Austbø, gir dette albumet oss lyttere et innblikk i ekstreme sinnstilstander, uvanlig selv for den sene romantikken.

kr 139

Sjanger: Piano

Ekstreme sinnstilstander – Håkon Austbø tolker Skryabin

Omtrent 75 år etter Skryabins død har han blitt akseptert som en av de særlig betydningsfulle fornyere av musikk fra begynnelsen av forrige århundre. Man kan se på Skryabins verker som et forsøk på å rettferdiggjøre hans forsøk på skapelsen av et filosofisk system gjennom hans musikk, og han skrev flere verk dypt påvirket av mystisisme, hvorav ”Prometheus, Op. 60” kanskje er blant hans mest kjente. Hans sonater kan derfor forstås som en del av en større helhet; at hans musikk skulle bane vei for en fremtidig transcendens.

Skryabins sonater låter faktisk ikke som noen annen form for musikk. De er underlagt sine egne regler, regler komponisten lagde selv. De er som vaklende figurer i rom; deres kamper, uansett hvor voldsomme, er ikke av denne verdenen, de hører hjemme i et eller annet kosmisk rike. Musikken er frigjort tonaliteten ved bruken av ”mystiske akkorder” som genererer skalaer for alt melodisk materiale; de rytmiske teksturene er ekstremt fleksible og tenderer til å flyte over taktstrekene; de flyktige motivene skaper et gjennomskinnelig nett av linjer. Fremført av den anerkjente og kritikerroste pianisten Håkon Austbø, gir dette albumet oss lyttere et innblikk i ekstreme sinnstilstander, uvanlig selv for den sene romantikken.

Dette albumet er det første av to album som dekker Skryabins pianosonater. Volum to er også tilgjenglig fra Simax Classics (PSC1056).

Alexander Skryabin |Arne Akselberg |Håkon Austbø

Utgivelsesdato:

EAN : 7033662010554

Katalognummer: PSC1055

Priskategori : CD