Nordheim – Beethoven – Nordheim – Einar Steen-Nøkleberg

Ludwig van Beethoven: Piano sonata op. 111 · Arne Nordheim: Listen (piano solo) · Listen Inside/Outside (electroacousticmer… version)

Einar Steen-Nøkleberg, piano

– Jeg ville gå bak og under klangen da jeg i 1971 skrev dette sære stykket. [Arne Nordheim]

kr 139

Nordheim møter Beethoven

Einar Steen-Nøkleberg realiserer et mestermøte helt utenom det vanlige: Arne Nordheim går inn i pianoets klangkompleks – og tangerer ideer og prosesser i Beethovens siste klaversonate.

Noen ganger gror et plateprosjekt frem helt av seg selv. Frøet ble sådd da Arne Nordheim i detalj presenterte sitt eneste stykke for piano, trakk linjer tilbake til arbeidet som Ludvig van Beethoven gjorde i sin siste klaversonate; den legendariske op. 111. Hvor flott det kunne bli forsto vi da elektronikk-delen av Listen Inside-Outside var klar i 2006, urfremført av Einar Steen-Nøkleberg. Og så slo det hele ut i full blomst under prisutdelingen av Arne Nordheims komponistpris i Aulaen – da live-opptaket av Inside-Outside ble gjort.

More

Einar Steen-Nøkleberg realiserer et mestermøte helt utenom det vanlige: Arne Nordheim går inn i pianoets klangkompleks – og tangerer ideer og prosesser i Beethovens siste klaversonate.

Arne Nordheim

– Mulighetene for etterklanger i klaveret er mange. Ved pedalenes hjelp kan det skilles ut interferenser i forskjellige farger. For helt å få disse under kontroll måtte jeg skrive LISTEN – et verk som er viet det hendøende liv i et klangkompleks. Jeg ville gå bak og under klangen da jeg i 1971 skrev dette sære stykket.
 
I likhet med kollega Beethoven ville jeg gjøre disse lite påaktede fenomener hørbare og etterhvert tilgjengelige – kanskje i slekt med opus 111.

Etter mange oppførelser av LISTEN begynte verkets egne rutiner å vaske frem nye klanger, og jeg tok mine elektroniske erfaringer i bruk. Slik: Alt pianisten spiller tas opp og sendes tilbake til pianist og tilhørere. Alt som er tatt opp via forsinkelse og klangendring når på sin ferd atter tilhørernes ører og eventuelle sjelsliv i stadige overlagringer.

Einar Steen-Nøkleberg

– Fra første stund appellerte notene til mitt øre og til mitt indre. Arbeidet startet selvsagt med materien, den manuelle øvingen, utvikling av forskjellige knep med pedalen, utforsking av overtonevirkninger, tyding av fermater. Etter hvert var det mulig å lytte, og i et radioprogram sa jeg: «I love Listen».
 
Så kom Arnes idé om Beethoven 111 og «Inside-Outside». I klangsamarbeidet med Mats åpnet mulighetene seg videre. Det oppsto en nærmest psykotisk rus. I denne rusen fikk konflikter og dramaer nye utsyn.
 
«Inside–Outside» føles uhemmet blottlagt.

Arne Nordheim |Arne Peter Rognan |Einar Steen-Nøkleberg |Erik Gard Amundsen |Ludwig van Beethoven

Utgivelsesdato:

EAN : 7033662012695

Katalognummer: PSC1269

Priskategori : CD