Nicolas de Grigny & Johann Sebastian Bach in Ål – Terje Winge

Nicolas de Grigny: Veni Creator · Pange lingua · Verbum Supernum · Ave Maris Stella · A Solis Hortus · J.S. Bach: Fantasy, C minor · An Waßerflüßen Babylon · Fugue, G major · Piècemer… d'orgue

Terje Winge, the Kaliff organ in Ål church

Barokk vellyd i innspilt oppunder den norske fjellheimen.

kr 139

Sjanger: Early musicOrgan

J.S. Bach og Gringny

Den franske organisten og komponisten Nicolas de Grigny var anerkjent i sin samtid, men mindre kjent i vår tid. Han rakk å utgi én stor samling med orgelstykker i sitt 31-år korte liv Premier livre d’orgue. At vi fremdeles overhode kjenner navnet og musikken til Grigny skyldes ene og alene at den kunnskapshungrige Johann Sebastian Bach egenhendig kopierte hele Grignys samling. Dette sier mye om Bachs vurdering av Grignys musikk, og hans fascinasjon for franske barokkidealer. På denne platen er Bachs franskinspirerte orgelverk plassert sammen med musikken skrevet av hans eget idol: Nicolas de Grigny. Siden debuten i Oslo i 1970 har Terje Winge bygget opp en internasjonal konsertvirksomhet med repertoar som spenner fra barokkmusikk til samtidsmusikk. I tillegg til sin konserterende virksomhet er Winge en høyt aktet pedagog og inspirator ved Norges musikkhøgskole.

More

Barokk orgelmusikk forbindes kanskje først og fremst med store katedraler på kontinentet. Nå kan du høre barokk vellyd i innspilt oppunder den norske fjellheimen.

‘Fransk’ barokkmusikk på nybygget barokkorgel i Ål

Den franske organisten og komponisten Nicolas de Grigny var anerkjent i sin samtid, men mindre kjent i vår tid. Han rakk å utgi én stor samling med orgelstykker i sitt 31-år korte liv Premier livre d’orgue. At vi fremdeles overhode kjenner navnet og musikken til Grigny skyldes ene og alene at den kunnskapshungrige Johann Sebastian Bach egenhendig kopierte hele Grignys samling. Dette sier mye om Bachs vurdering av Grignys musikk, og hans fascinasjon for franske barokkidealer. På denne platen er Bachs franskinspirerte orgelverk plassert sammen med musikken skrevet av hans eget idol: Nicolas de Grigny.

Instrumentet

I de senere tiårene har det blitt bygget mange orgler utenfor Frankrike under påvirkning av det franske barokkorgel. I Norge har våre fåtallige barokkorgler hatt sentraleuropeiske idealer, og orgelet i Ål kirke har derfor en særstilling innen norsk orgelkultur, både klanglig og estetisk. Instrumentmakeren selv er svensk, og Kaliff & Löthmanns orgel i Ål kirke stod ferdigbygget i 1996.

Organum Norvegica – ‘miniserie’ med ekstraordinære orgler i Norge

Denne CD-en er den første av fire utgivelser i serien Organum Norvegica på Simax Classics. Gjennom disse fire utgivelsene får vi stifte nærmere bekjentskap med noen av de mest interessante og spektakulære orgler i Norges land, alle presentert med musikk skrevet spesielt for denne orgeltypen. Serien er støttet av Norsk kulturråd, Norges musikkhøgskole og Lindemanns legat. Siden debuten i Oslo i 1970 har Terje Winge bygget opp en internasjonal konsertvirksomhet med repertoar som spenner fra barokkmusikk til samtidsmusikk. I tillegg til sin konserterende virksomhet er Winge en høyt aktet pedagog og inspirator ved Norges musikkhøgskole. På denne utgivelsen hører man det som har blitt Winges varemerke som utøver: en helt spesiell evne til å finne instrumentets myke og sårbare punkte, og la dette bli basisen for et meget nyansert og personlig spill.

Erik Gard Amundsen |Nicolas de Grigny |Terje Winge

Utgivelsesdato:

EAN : 7033662012428

Katalognummer: PSC1242

Priskategori : CD