Kupp

Music for violin by Hindemith, Schoenberg and Mortensen – Frantisek Veselka

Finn Mortensen: Sonata for Violin and Piano, op. 17 · Duo per Soprano e Violino (1958); Three Pieces for Violin and Piano, op. 21 · Paul Hindemith: Sonata for Violin and Piano in E, (1935) · Arnold Schoenberg: Fantasy opmer…. 47

Frantisek Veselka, violin · Milena Dratová, piano · Kirsten Mæland Landmark, piano

I lyset fra de internasjonale musikalske storheter, skinner Finn Mortensens musikalske modernisme gjennom som et fyrtårn innen moderne norsk musikk.

Opprinnelig pris var: kr 139.Nåværende pris er: kr 90.

Schönberg – Mortensen – Hindemith

Begrepene «neoklassisisme» og «dodekafoni» dekker to viktige retninger innen europeisk kunstmusikk i vårt århundre. Fremført av de aktive kammermusikerne Frantisek Veselka og Milena Dratvova, sammen med den erfarne pianisten Kirsten Landmark Mæland, befinner denne utgivelsen seg midt mellom disse to: på den ene siden Paul Hindemith, en av de viktigste forgrunnsfigurer for neoklassisismen og på den andre siden Arnold Schönberg, selve grunnleggeren av den ekspresjonistiske stilen vi finner i dodekafonien. Den modne neoklassiske stilen vi finner i Hindemiths «fiolinsonate i E-dur» står i sterk kontrast til dodekafonien vi finner i Schönbergs «fantasi for fiolin og klaver», et av komponistens mest uttrykksfuller verker og et slående eksempel på hans modne stil. Og midt i mellom begge to: den norske modernisten Finn Mortensen.

Som en fremtredende representant for de internasjonale progressive strømninger i norsk musikkliv, befinner Finn Mortensen seg et sted midt i mellom disse to. På mange måter ble han en viderefører av de estetiske holdningene i norsk musikkliv som Fartein Valen tidligere hadde grunnlagt. Påvirket av både Hindemith og Schönberg tok imidlertid Mortensen det hele et skritt lenger og brakte de internasjonale strømingene enda tettere inn på norsk musikk.

Arne Akselberg |Arne Peter Rognan |Arnold Schönberg |Finn Mortensen |Frantisek Veselka |Kirsten Mæland Landmark |Milena Dratová |Paul Hindemith

Utgivelsesdato:

EAN : 7025560102622

Katalognummer: PSC1026

Priskategori : CD