Mahler Symphony No. 6 – Oslo Philharmonic Orchestra

GUSTAV MAHLER: Symphony No. 6 in mer…A minor

Oslo Philharmonic Orchestra · Jukka-Pekka Saraste, conductor

– Dette, tenker jeg, er Mahler på sitt beste. [Dagbladet]

kr 139

Sjanger: Orchestral

Kraftfull Mahler 6. fra Oslo-filharmonien og Saraste

Her er Jukka-Pekka Sarastes aller første Mahler-utgivelse noensinne! Oslo Filharmoniske Orkester viderefører sin serie Mahler-symfonier med sin sjefdirigent, og det høres i klangen og måten frasen bæres på at vi har med et ekte ‘Mahler-orkester’ å gjøre. Opptakene er fra mars 2010.

Mahler understreket selv ved flere anledninger at hans 6. symfoni skulle forstås som et nærmest selvbiografisk verk.

Simax’ utgivelse av symfoni nr. 6 er den femte Mahler-utgivelsen med OFO, i en serie som har mottatt mye heder og ære både ute og hjemme.

More

Her er Jukka-Pekka Sarastes aller første Mahler-utgivelse noensinne! Oslo Filharmoniske Orkester viderefører sin serie Mahler-symfonier med sin sjefdirigent, og det høres i klangen og måten frasen bæres på at vi har med et ekte ‘Mahler-orkester’ å gjøre.

Skjebne og overtro

Symfonien er utvilsomt skjebnetung og dyster i utrykket. Mahler forandret rekkefølgen på andre og tredje sats frem og tilbake. Etter å ha forsøkt begge muligheter i noen av de tidlige framføringene, bestemte han at andanten skulle komme som nummer to og scherzoen som tredje sats. De tre grufulle, apokalyptiske hammerslagene i finalen så hans kone Alma som forvarsler for de tre skjebneslagene som skulle ramme Mahler; deres førstefødte datter Maria døde, Mahler ble diagnostisert med en uhelbredelig hjertelidelse, og han ble tvunget til å forlate stillingen som operasjef i Wien.

Bort fra verdens bekymringer

Andante moderato i den sjette symfonien kan med rette betegnes som en av Mahlers mest utsøkte langsomme satser. Selv om den ikke er uten mørkere partier, står den ut fra resten av symfonien i kraft av sin uanstrengte lyrikk, melodiske eleganse og jevnt over rolige, varme atmosfære. Her hører vi igjen stemmen til Mahler som oppglødd sangskriver, og vi er vitne til komponistens forsøk på å trekke seg tilbake fra verdens bekymringer.

Med Mahler ut i Europa

Opptakene på denne utgivelsen ble gjort under konsertene i mars 2010. Oslo Filharmoniske Orkester og Saraste er nå invitert ut for å gjøre mer Mahler. Den 25. november er det symfoni nr. 9 som står på programmet i Rotterdam. Simax’ utgivelse av symfoni nr. 6 er den femte Mahler-utgivelsen med OFO, i en serie som har mottatt mye heder og ære både ute og hjemme.

Gustav Mahler |Jukka-Pekka Saraste |Krzysztof Drab |Oslo Philharmonic Orchestra

Utgivelsesdato:

EAN : 7033662013166

Katalognummer: PSC1316

Priskategori : CD