• PSC1331_Berlin_1500x1500px
  • Alexandra_Opshal_2013.jpg
  • FBO 2011
Photo: Marco Borggreve
  • PSC1331_Berlin_Digipak_dax122xx2

Johan Daniel and Johan Heinrich Berlin – Norwegian Baroque Orchestra

JOHAN DANIEL BERLIN: Sinfonia a 5 for Cornetto and Strings in D Major · Sinfonia a 8 in D Major · Concerto for Violin and Strings in A Major · Sinfonia a 6 in D Major · JOHAN HEINRICH BERLIN: Sinfonia in mer…C Major

Norwegian Baroque Orchestra · Alexandra Opsahl, cornett · Gottfried von der Goltz, violin, leader

I den tidlige norske kunstmusikkhistorien er den tyskfødte komponist, oppfinner og gründer Johan Daniel Berlin sentral. Norsk Barokkorkester har tatt for seg det som finnes av hans orkesterverker, musikk som nå spilles inn og utgis for aller første gang.

kr 139

Midl. tomt på lager

Begynte norsk klassisk musikkliv her?

Verdenspremiere på norsk orkestermusikk fra midten av 1700-tallet! Norsk Barokkorkester presenterer to blad Berlin – tysk musikerslekt som satt sitt tydelige preg i Trondheim. Fader Johan Daniel ble født i datidens Prøysen, kom til Trondheim som stadsmusikant i 1737 og ble et veritabelt kraftsentrum for byens musikkliv. I tillegg til å være organist ved både Nidarosdomen og Vår Frues Kirke skrev han musikk og musikkteoretiske og -pedagogiske verker, i 1744 den første musikklæreboken som kom ut i Danmark-Norge. Joahn Heinrichs Sinfonia i C tar steget nærmere klassisismen, både formmessig og i instrumentasjon, og han er også tydelig inspirert av strømninger fra italienske komponister.

Det er forfriskende at den første utgivelsen Norsk Barokkorkester gjør under ledelse av Goltz er av noe så sjeldent som norsk barokkmusikk. Fremførelsene er fantastisk friske og livsbejaende – som musikken selv.

26. juli lanseres utgivelsen med konsert under Olavsfestdagene.

Les mer

Verdenspremiere på norsk orkestermusikk fra midten av 1700-tallet! Norsk Barokkorkester med sin kunstneriske leder Gottfried von der Goltz presenterer to blad Berlin – tysk musikerslekt som satt sitt tydelige preg i Trondheim. 26. juli lanseres utgivelsen med konsert under Olavsfestdagene.

Johan Daniel Berlin – komponist, brannmann og mere til

Fader JD ble født i datidens Prøysen, kom til Trondheim som stadsmusikant i 1737 og ble et veritabelt kraftsentrum for byens musikkliv. I tillegg til å være organist ved både Nidarosdomen og Vår Frues Kirke skrev han musikk og musikkteoretiske og -pedagogiske verker, i 1744 den første musikklæreboken som kom ut i Danmark-Norge. Videre ble han byens brannsjef i 1763, og likegodt inspektør for vanntilførsel året etter. Berlin ledet også byens harmoniske selskap, med konserter søndag ettermiddag. Verkene på denne innspillingen er sannsynligvis fra 1760-årene, og er spennende eksempler på overgangen fra barokk til tidlig klassisisme. Coveret på utgivelsen viser én av JDs mange oppfinnelser: i dette tilfellet tegningene til en innhøstingsmaskin som han designet sent i livet. Blant JDs mange elever finner vi blant annet L.M. Lindeman.

Johan Heinrich Berlin

Alle JDs sønner ble musikere, men Johan Heinrich var uten tvil den mest suksessfulle. Han ble født i Trondheim i 1741 og overtok posisjonen som organist i Vår Frues Kirke da faren gikk bort. JHs Sinfonia i C tar steget nærmere klassisismen, både formmessig og i instrumentasjon, og han er også tydelig inspirert av strømninger fra italienske komponister.

Norsk barokkorkester og Gottfried von der Goltz

Verdenspremierer på norsk orkestermusikk fra 1700-tallet er ikke hverdagskost. Det er spesielt gledelig at vi i dag har et sterkt utøvermiljø innenfor tidligmusikken også her i Norge. Norsk Barokkorkester ble etablert i 1988 som et av de første frittstående tidligmusikk-ensemblene i Skandinavia. Dette er den første utgivelsen Norsk Barokkorkester gjør med sin meritterte kunstneriske leder Gottfried von der Goltz, som både er leder og fiolinsolist. Goltz har gjort en imponerende lang rekke innspillinger med Freiburger Barokkorkester. Zinke-solist er Alexandra Opsahl, som blant annet er medlem av ‘Dark Horse Consort’ og kunstnerisk leder for Los Angeles tidlig-musikk gruppen ‘Tesserae’.

Alexandra Opsahl |François Eckert |Gottfried von der Goltz |Johan Daniel Berlin |Johan Heinrich Berlin |Norwegian Baroque Orchestra

Utgivelsesdato:

EAN : 7033662013319

Katalognummer: PSC1331

Priskategori : CD