J.S.Bach: Art of Fugue – Phantasm

Johann Sebastian Bach: Die Kunst der Fuge, BWV 1080 · Wolfgang Amadeus Mozart: Fugues KV 401 · Mozart / Bach: Fugues Kmer…V 405

Phantasm: Laurence Dreyfus, treble viol, director · Wendy Gillespie, treble viol · Jonathan Manson, tenor viol · Markku Luolajan-Mikkola, bass viol

Isteden for å returnere til fortiden, befinner den fantasifulle kvartetten Phantasm seg i nåtiden og vekker en verden av lyd rik på uttrykk og lyrikk i verker av Bach og Mozart.

kr 139

Sjanger: Early musicHi-Fi

Phantasm og Die Kunst der Fuge

Phantasm, dannet i 1994, er en prisvinnende gruppe dedikert til musikk for Gambe. De ga i 1996 ut deres debutalbum på Simax Classics (PSC1124) med Henry Purcells ”Fantasias” og ”In Nomines”, som ble tildelt en Gramophone-pris for den beste barokke instrumentalinnspillingen i 1997. Et andre album – ”Still Music of the Spheres: Consorts by Byrd and Mico” (PSC1134) – ble kåret til månedens album (jan 1998) i Rondo Magazine. På dette albumet tar Phantasm for seg Bachs ”Die Kunst der Fuge” og Mozarts ”Fuger arrangert for kvartett” og ”Fuge in g-moll”, men isteden for å returnere til fortiden, befinner den fantasifulle kvartetten seg i nåtiden og vekker en verden av lyd rik på uttrykk og lyrikk.

I ”Art of Fugue”, et encyklopedisk arbeid dedikert til den falmende verdenen av skolert kontrapunkt, tok Bach et beskjedent tema og, i en progressive series med distinkte fuger og kanoner, utforsket hvordan de gamle innretningene kunne utnyttes for å fremvise alle kontrapunktuelle muligheter. Selv om Bach skrev ”Art of Fugue” slik at den for det meste var spillbar av en person ved tangentene, er ikke verket nødvendigvis et verk for tangenter. Phantasms innspilling realiserer tolv Contrapunti fra ”Art of Fugue” som omfavner de tre typer fuger som finnes i samlingen til oppsiktsvekkende resultat. Kun noen få tiår senere, i et ganske annet kulturelt miljø, oppdaget Mozart Bachs verker og utviklet raskt en dyp forståelse av fugeanalyse og -komposisjon, noe hans strykekvartettarrangementer av Bachs fuger fra ”Das Wohltemperierte Klavier” er et tydelig eksempel på. Mozarts slående ”Fuge i g-moll” er et mer obskurt verk, lenge oversett blant de overlevende dokumentene fra komponistens levetid. Likevel utviser fugen en særlig sterk kompositorisk hånd med overlegen forståelse av fugeteknikker og harmoniske dispsosisjoner.

Johann Sebastian Bach |Jonathan Freeman-Attwod |Laurence Dreyfus |Phantasm |Wolfgang Amadeus Mozart

Utgivelsesdato:

EAN : 7033662011353

Katalognummer: PSC1135

Priskategori : CD