Haugtussa and German Lieder by Catharinus Elling – Gunilla Süssmann

CATHARINUS ELLING: Album, op. 12 · Haugtussa, op. 52 · Haugtussa, op. 60 · from “3 sange til Bjørnson's ‘Énmer… dag’”

Ann-Helen Moen, soprano · Gunilla Süssmann, piano

– Når romanser fremføres slik, er det en ren nytelse. [Peter Larsen / Bergens Tidende]

kr 139

Haugtussa av Elling

Fjærlett, elegant og poetisk. Catharinus Ellings sanger er foreløpig ukjente for de fleste, men med denne topp inspirerte innspillingen av Ann-Helen Moen og Gunilla Süssmann våger vi påstanden at det vil forandre seg. At Elling var Griegs favoritt blant de unge komponister, er lett å forstå.

I 1885 fikk Elling sitt gjennombrudd som komponist, mye takket være en flott omtale skrevet av Edvard Grieg og publisert i Bergens Tidende. Med anbefalingsbrev fra Grieg i lommen fikk han plass i Herzogenbergs komposisjonsklasse ved Musikkhøgskolen i Berlin. Ellings kompositoriske stil er romantisk, med Mendelssohn, Schumann og Brahms som de store idealer. På denne utgivelsen hører vi de tidlige sangene fra Op. 12, skrevet til tekster av tyske romantiske diktere, og mye senere komposisjoner skrevet til norsk samtidslyrikk. Elling tonesatte Haugtussa-diktene rett etter at Garborgs dikt ble publisert i 1895. Verken han eller Grieg var klar over at de holdt på med det samme prosjektet helt parallelt. Elling synes mer å strebe etter en poetisk og lyrisk kjerne i både sine tekstfortolkninger og i sitt tekstutvalg enn Grieg, noe som bringer frem andre kvaliteter ved Garborgs mesterverk.

More

Fjærlett, elegant og poetisk. Catharinus Ellings sanger er foreløpig ukjente for de fleste, men med denne topp inspirerte innspillingen av Ann-Helen Moen og Gunilla Süssmann våger vi påstanden at det vil forandre seg. At Elling var Griegs favoritt blant de unge komponister, er lett å forstå.

Catharinus Elling (1858–1942)

Catharinus ble født i Oslo i et familie der musikken hadde en viktig plass. Han startet filologistudier, men skrapte også sammen nok penger til et opphold ved musikkonservatoriet i Leipzig. I 1885 fikk Elling sitt gjennombrudd som komponist, mye takket være en flott omtale skrevet av Edvard Grieg og publisert i Bergens Tidende. Med anbefalingsbrev fra Grieg i lommen fikk han plass i Herzogenbergs komposisjonsklasse ved Musikkhøgskolen i Berlin. Han ble gift med sogndalingen Ulla Ramm, og de ble boende flere år i Berlin. Ulla skaffet familien inntekter gjennom sitt massasjeinstitutt (et fag hun hadde tilegnet seg i USA) mens Elling kunne vie seg til komponeringen. Da de senere returnerte til Oslo ble Elling også knyttet til musikkonservatoriet der, hvor han blant annet underviste Fartein Valen, David Monrad Johansen og Pauline Hall.

Ellings musikk

Ellings kompositoriske stil er romantisk, med Mendelssohn, Schumann og Brahms som de store idealer. Han skrev to symfonier i tillegg til andre orkesterverk, kammermusikk, rundt 200 sanger, korverker, klaverstykker og en opera. På denne utgivelsen hører vi de tidlige sangene fra Op. 12, skrevet til tekster av tyske romantiske diktere, og mye senere komposisjoner skrevet til norsk samtidslyrikk. Elling tonesatte Haugtussa-diktene rett etter at Garborgs dikt ble publisert i 1895. Verken han eller Grieg var klar over at de holdt på med det samme prosjektet helt parallelt. Elling synes mer å strebe etter en poetisk og lyrisk kjerne i både sine tekstfortolkninger og i sitt tekstutvalg enn Grieg, noe som bringer frem andre kvaliteter ved Garborgs mesterverk.

Fremragende utøvere

Ann-Helen Moen og Gunilla Süssmann har begge gjort seg bemerket internasjonalt de senere årene. Moen var fast ansatt solist ved operaen i Graz, og med stor suksess i en rekke roller – særlig fremhevet for sine strålende Mozart-tolkninger – gjester hun nå viktige operahus rundt om i Europa. Süssmann er ettertraktet både som solist og kammermusiker, og har gitt recitals i bl.a. Concertgebouw og Wigmore Hall. Tidligere i år debuterte hun også i USA.

Ann-Helen Moen |Catharinus Elling |Gunilla Süssmann |Sean Lewis

Utgivelsesdato:

EAN : 7033662012367

Katalognummer: PSC1236

Priskategori : CD

Link til booklet : nedlasting