• PSC1333_2400x2400px
  • PSC1333_inlay_web.jpg
  • Aashild_and_Ingvild_Breie_Nyhus_2016_photo_Geir_Dokken.jpg

Halvorsen · Kvandal · Nyhus – Åshild Breie Nyhus

JOHAN HALVORSEN: Fossegrimen (arr. for piano by Ingfrid Breie Nyhus) · JOHAN KVANDAL: Quintet for Haranger fiddle and string quartet · SVEN NYHUS: Three works for Hardanger fiddlemer… solo

Ingfrid Breie Nyhus, piano · Åshild Breie Nyhus, Hardanger fiddle · Per Sæmund Bjørkum, violin · Per Kristian Skalstad, violin · Anders Rensvik, viola · Audun Sandvik, cello

Søstrene Nyhus vekker til live de mystiske kreftene som ligger latent i hardingfela og beviser instrumentets viktige plass i den norske kunstmusikkhistorien.

kr 139

Hardingfelas mystiske krefter vekkes til live.

Den etterlengtede nye innspillingen til søstrene Åshild og Ingfrid Breie Nyhus presenterer fantastiske verker av Johan Halvorsen, Sven Nyhus og Johan Kvandal, alle tre svært vellykkede møter mellom folkemusikken og kunstmusikken. Hardingfela – i all sin mytiske herlighet – står i sentrum. Instrument som historisk har hatt en betydelig rolle å spille i nasjonbyggingen av 1800-tallets Norge. Likevel, hardingfela er mer enn kun et musikalsk instrument: den var også en direkte kontakt med folketroens underverden. Halvorsens ‘Fossegrimen’, basert på myten om Myllarguten som skal ha lært å spille av Fossegrimen selv, i pant mot sin egen sjel, er et perfekt eksempel i den sammenhengen.

Foruten fremfører også Nyhus-søstrene verker av Sven Nyhus og Johan Kvandal, to betydelige aktører for hardingfelas plass i den kunstmusikalske verden. Fremført av to musikere som er godt plassert i skjæringspunktet mellom folkemusikk og kunstmusikk – og blant de beste i sin klasse. Sammen evner de å vekke til live instrumentets sagnomsuste historie i en moderne kontekst, med nye klangfarger og uventede toneganger, og henter frem kraftige stemninger og naturbilder fra dypet i folketroens verden.

More

Den nyeste innspillingen til søstrene Åshild og Ingfrid Breie Nyhus tar for seg folkemusikkens møte med kunstmusikken, med verker av Johan Halvorsen, Sven Nyhus og Johan Kvandal. Med hardingfela som anker vekker de til live instrumentets sagnomsuste historie i en moderne kontekst, og henter frem kraftige stemninger. På midten av 1800-tallet ble hardingfela oppfattet som et av de aller viktigste symbolene på det ‘ekte norske’ i en tid da nasjonsbygging ble sett på som et overordnet nasjonalt prosjekt. Ikke bare instrumentet ble gjenstand for svært stor interesse, men også musikken, spelmannen og alle mytene og historiene. naturbilder fra dypet i folketroens underverden.

Underverdenen

Hardingfela var ikke bare et musikalsk instrument, men også en direkte kontakt med folketroens underverden. Halvorsens ‘Fossegrimen’, med tekst av Sigurd Eldegard, bygger på myten om Myllarguten som skal ha lært å spille av Fossegrimen selv «og sett sjæli si i pant for læra.» Med bakgrunn i fortolkninger av norsk folkemusikk på klaveret, har Ingfrid arrangert Halvorsens ‘Fossegrimen’ – et dristig prosjekt som vi hører resultatet av på denne innspillingen. Musikk-Huset forlag utgir arrangementet i forbindelse med denne platen.

Moderne tonespråk

Sven Nyhus har på flere områder lagt ned et bredt engasjement for hardingfelas plass innenfor kunstmusikken, og hans ‘Tre stykker for hardingfele solo’ var først og fremst et «bidrag til å øke forståelsen for dette instrumentet i mer konsertpreget betydning.» Ikke mindre viktig er Kvandals bidrag, særlig hans ‘Kvintett for hardingfele og strykekvartett’, en bestilling fra Festspillene i Nord-Norge, som ble møtt med stor interesse.

Breie Nyhus

Åshild Breie Nyhus (f. 1975) er fjerdegenerasjons felespiller i sin familie fra Røros, og som solist på hardingfele har hun vært engasjert av flere symfoniorkestre i Norden. Utøvelsen av den folkemusikalske arven kombinerer hun med virksomhet som klassisk fiolinist og bratsjist – i Oslo Filharmoniske Orkester og Det Norske Kammerorkester. Ingfrid Breie Nyhus (f. 1978) har studert klaver i Oslo, Helsinki og Hannover, vunnet en rekke priser, deriblant Den Norske Solistpris i 2005, og er nå opptatt av en videre fordypning i fortolkningen av folketoneinspirert musikk. Søstrene Nyhus ga i 2007 ut platen Edvard Grieg: Slåtter op. 72 på Simax Classics.

Anders Rensvik |Åshild Breie Nyhus |Audun Sandvik |Ingfrid Breie Nyhus |Johan Halvorsen |Johan Kvandal |Per Kristian Skalstad |Per Sæmund Bjørkum |Sean Lewis |Sven Nyhus

Utgivelsesdato:

EAN : 7033662013333

Katalognummer: PSC1333

Priskategori : CD