Grieg in Hardanger – Geir Botnen

Edvard Grieg: Holberg Suite, op.40; Norwegian Dances, op.35; Improvisations on two Norwegian Folksongs, op.29; Norwegian Folk Songs, op.66; Andantino serioso, no.4 from Four Album Leavesmer…, op.28,

Geir Botnen, piano

Geir Botnen maner frem stemningene fra Hardangers mektige natur som må ha vært en stor inspirasjonskilde for verkenes komponist Edvard Grieg.

Sjanger: Piano

Grieg i Hardanger

Hardanger utgjør et stort og viktig kapittel i Edvard Griegs biografi. Her mellom fjell og fjord ble skaperkreftene utløst etter en lang kunstnerlig tørketid. Ved flere anledninger har Grieg gitt uttrykk for hvor betydningsfullt Hardanger var for han både som menneske og som kunstner. Han ble overveldet av den mektige naturen og mellom fjord og fjell fant han den roen som skulle til for å løse ut de musikalske ideene han lenge hadde kjent innestengt i sitt sinn. Men det var også mer enn naturen som stimulerte Grieg i Hardanger. Her møtte han spelemenn som kunne formidle slåttemusikken på fullgodt vis. Opplevelsen av folkemusikken slik den ble dyrket i et sentralt område for hardingfela, må ha styrket Grieg i troen på den verdien slåttene kunne ha som kilde til fornyelse av norsk tonekunst.

Under sin tid i Hardanger skulle Grieg skrive og fullføre en rekker verker, ikke minst ”Andantino serioso” av ”Fire albumblad”, en av hans mest vellykkede klaverkomposisjonene med stilisert norsk tonefall, ”Improvisata over to norske folkeviser” og den fengende ”Norske danser” for firhendig klaver, som alle er fremført av Geir Botnen på denne utgivelsen – med hjelpende hender fra Jens Harald Bratlie på sistnevnte. I tillegg fremfører den erfarne pianisten Botnen, som har folkemusikken i ryggmargen, den sjeldent friske og atmosfærefylte Holbergsuiten og ikke minst Griegs ”underskjønne” opus 66, ”19 Norske folkeviser” med den vakre ”Gjendines bådnlåt”.

Arne Akselberg |Edvard Grieg |Geir Botnen |Jens Harald Bratlie

Utgivelsesdato:

EAN : 7025560113321

Katalognummer: PSC1133

Priskategori : CD