Francis Poulenc: Liberté – Grex Vocalis

Francis Poulenc: Quatre motets pour un temps de pénitence (1939); Messe en Sol majeur (1937); Un soir de neige (1944); Figure Humainemer… (1943)

Grex Vocalis · Carl Høgset, conductor

Grex Vocalis´ gripende fremføringer av Francis Poulencs skjellsettende og dramatiske verker.

Sjanger: A cappellaChoir

Skjellsettende opplevelser

Til tross for at han ikke ble tatt opp ved musikkonservatoriet i Paris fordi musikken hans ikke var god nok, ble Francis Poulenc en av Frankrikes mest prominente komponister i sin tid. Musikken hans vil bli husket først og fremst for sin umiskjennelig særpregede stil, som både representerer den franske tradisjon og gjenspeiler tidens trender og tendenser. Som en del av gruppen ”Les Six”, som representerte selve essensen av urban frivolitet i de optimistiske 20-årene, ble han kjent som en komponist som skrev gode melodier, og vanket i avantgarde-kretser.

Musikken på denne innspillingen, fremført av Grex Vocalis under dirigent Carl Høgset, stammer fra to perioder i Poulencs liv, som begge ble preget av skjellsettende opplevelser. På en side, dødsfallet til hans venn Pierre-Octave Ferroud, som vekket hans katolske tro som lenge hadde ligget i dvale og resulterte i de to sakrale mesterverkene ”Messe en Sol Majeur” og ”Quatre motets pour un temps de pénitence”. Her finner vi elementer fra fransk renessanse, fra jazz og 20- og 30-tallets populærmusikk, over sterke religiøse undertoner. Videre ble den tyske okkupasjonen av Frankrike under andre verdenskrig en annen skjellsettende opplevelse. Korverkene ”Figure Humaine” og ”Un soir de neige”, begge skrevet under denne perioden, skildrer på hver sin måte den menneskelige lidelse: førstnevnte et intenst og bevegende vitnesbyrd om krigens meningsløse grusomheter, sistnevnte en metafor på den menneskelige lidelse gjennom bilder av snø og vinter.

Carl Høgset |Francis Poulenc |Grex Vocalis |Krzysztof Drab |Morten Lindberg

Utgivelsesdato:

EAN : 7033662011513

Katalognummer: PSC1151

Priskategori : CD