• PSC1374_Tor_Johan_Bøen_Eirik_Haug_Stømner_firside
  • PSC1374_Tor_Johan_Bøen_Eirik_Haug_Stømner_firside
  • Tor Johan Bøen_Photocred_Kristin Døvle
  • Eirik Haug Stømner_Photocred_Calm Vidal Photography

Eugène Ysaÿe: Légende norvégienne: Unknown works and arrangements for violin and piano (2CD) – Tor Johan Bøen & Eirik Haug Stømner

CD 1
01 Légende norvégienne pour violon et piano
02 Mazurka de Concert Op. 1 pour le violon avec accompagnement de piano
mer…
03 Grande Valse de Concert Op. 3 pour le violon avec accompagnement d'orchestreou de piano
04 Première Polonaise
05 Scène sentimentale (Sérénité)
06 Scène sentimentale No. 5
07 Polonaise Brilliante
Trois Études-Poèmes pour le violon avec accompagnement de piano:
08 Étude-Poème No. 1
09 Étude-Poème No. 2
10 Étude-Poème No. 3
11 Petite fantaisie Romantique

CD 2
01 Ballade en Sol mineur (No. 1) Op. 23 de Fr. Chopin (Adaptation pour le violon par Eugène Ysaÿe)
02 Fantaisie-impromptu Op. 66 de Fr. Chopin (Adaptation pour le violon par Eugène Ysaÿe)
Huit Valses de F. Chopin:
03 Valse No. 1 en La majeur (Adaptation pour le violon avec acc. de piano par Eugène Ysaÿe, d'après Chopin's Op. 34, No. 1)
04 Valse No. 2 en Fa# mineur (Adaptation pour le violon avec acc. de piano par Eugène Ysaÿe, d'après Chopin's Op. 70, No. 2)
05 Valse No. 3 en La mineur (Adaptation pour le violon avec acc. de piano par Eugène Ysaÿe, d'après Chopin's Op. 34, No. 2)
06 Valse No. 4 en La majeur (Adaptation pour le violon avec acc. de piano par Eugène Ysaÿe, d'après Chopin's Op. 64, No. 3)
07 Valse No. 5 en Ré mineur (Adaptation pour le violon avec acc. de piano par Eugène Ysaÿe, d'après Chopin's Op. 64, No. 2)
08 Valse No. 6 en La b majeur (Adaptation pour le violon avec acc. de piano par Eugène Ysaÿe, d'après Chopin's Op. 69, No. 1)
09 Valse No. 7 en Mi b majeur (Adaptation pour le violon avec acc. de piano par Eugène Ysaÿe, d'après Chopin's Op. 64, No. 1)
10 Valse No. 8 en Mi mineur (Adaptation pour le violon avec acc. de piano par Eugène Ysaÿe, d'après Chopin's Op. post)

TOR JOHAN BØEN: Fiolin - EIRIK HAUG STØMNER: klaver

Ni verdenspremierer!

kr 199

Sjanger: Klassisk

På denne utgivelsen med originalkomposisjoner og arrangementer for fiolin og klaver av Eugène Ysaÿe (1858-1931) er det hele ni verdenspremierer. Ysaÿe var den viktigste utøveren og komponisten for utviklingen av det moderne fiolinspillet. Disse verkene har blitt oppdaget og rekonstruert fra Ysaÿes manuskripter og skisser av den norske fiolinisten og musikologen Tor Johan Bøen.  

Les mer

Utgivelsen av disse nye og ukjente komposisjonene av Ysaÿe både på cd og i kritiske utgaver, er en begivenhet i det internasjonale musikkliv. Historien bak verkene som er komponert fra 1881-ca. 1926, og at de har vert ukjent i lang tid er fascinerende og typisk for Ysaÿe. 

Komponisten Eugène Ysaÿe (1858-1931)
Som den udiskutabelt fremste utøver i sin tid inspirerte han Franck, Debussy, Chausson og flere andre komponister til å skrive noen av sine viktigste verker for seg. Men sin egen virksomhet som komponist holdt Ysaÿe så godt som hemmelig, også for sine nærmeste. Unntaket er selvfølgelig de seks solosonatene for fiolin, som til gjengjeld er de mest sentrale verkene i det moderne fiolinrepertoaret. De nye og rekonstruerte komposisjonene på denne CD innspillingen viser hvordan Ysaÿe, med sin unike spillestil, hele sitt liv utforsket og utviklet nye ideer i sin musikk. Med sine musikalske ideer brakte Ysaÿe noe nytt og unikt til sjangeren for fiolin og klaver både som komponist og arrangør.

Ysaÿe i Norge og Danmark
Det er en ukjent del av musikkhistorien at Eugène Ysaÿe kom til Norge på sin første turne våren 1882. Turneen besøkte byene langs Norges kyst fra Trondheim til Fredrikstad. Under oppholdet i Norge komponerte og urfremførte Ysaÿe tre av sine tidligste verker, Légende norvégienne, Mazurka de Concert op. 1 og Grande Valse de Concert op. 3 for fiolin og klaver. Ysaÿe ble en norgesvenn og gjestet Norge flere ganger gjennom sin karriere. Han ble over tid en legende for det norske publikum. 

Eugène Ysaÿe ble kjent med den norske komponisten, dirigenten og fiolinisten Johan Svendsen i Paris ca. 1880. Svendsen var sjefdirigent for Det kongelige kapell i København fra 1883-1911. I oktober 1885 inviterte han Eugène Ysaÿe til København for å være solist ved Kapellets første symfonikonsert. Under oppholdet komponerte Eugène Ysaÿe to verker for fiolin og klaver, Polonaise brillante og Scène sentimentale (Sérénité) som han spilte på konserter under sitt første opphold i København.

Restaureringsarbeidet – på sporet av Ysaÿe
Denne utgivelsen er et resultat av tjue års utøvende forskningsarbeid fiolinisten og musikkforskeren Tor Johan Bøen har gjort på den belgiske dirigenten, fiolinisten, og komponisten Eugène Ysaÿe sine ukjente komposisjoner og arrangementer for fiolin og klaver. Han startet arbeidet med å restaurere og rekonstruere en rekke av Ysaÿes ukjente komposisjoner for fiolin og klaver samtidig som han jobbet med sin doktorgradsavhandling ved Rice University i Houston om Ysaÿes Trio for to fioliner og bratsj (2005). Denne trioen spilte han inn, sammen med to trioer for fiolin, bratsj og cello av Eugène Ysaÿe på en utgivelse som ble gitt ut av Simax Classics i 2010 (PSC 1295). 

Utgivelsesdato:

EAN : 7033662013746

Katalognummer: PSC1374

Priskategori : 2CD

Link til booklet : nedlasting