Edvard Grieg: Symphony in C minor / Symphonic Dances – Lithuanian National Symphony Orchestra

EDVARD GRIEG: Symphony in C minor · Symphonicmer… Dances

Lithuanian National Symphony Orchestra · Terje Mikkelsen, conductor

Griegs innflytelse på norske komponister, norsk musikkliv og på utlandets oppfatning av Norge har vært og er uten sidestykke.

kr 139

Geniet Edvard Grieg

Noe av hemmeligheten ved geniet Edvard Grieg ligger i at han intuitivt visse hva som var norsk – hva som var ekte og hva som grep. Hans innflytelse på norske komponister, norsk musikkliv og på utlandets oppfatning av Norge har vært og er uten sidestykke. Fremført av det Litauiske Nasjonale Symfoniorkester og dirigent Terje Mikkelsen, gir dette albumet oss et innblikk i nettopp hvor stort Griegs musikalske geni faktisk var.

Etter å ha hørt Johan Svendsens første symfoni, trakk Grieg sin eneste symfoni tilbake og skrev på partituret: ”må aldri oppføres”. Og slik ble det, inntil symfonien ble oppført i sin helhet på sovjetisk radio i 1981, noe som ledet til en ”urfremføring” ved Festspillene i Bergen av Musikselskapet Harmoniens orkester. Verket i seg selv gir liten indikasjon om hvilken Grieg skulle komme til å gå – man kan skimte både Schumann og Mendelssohn – men ikke desto mindre er satsene preget av en friskhet og sjarm, de er formmessig sikre og instrumentasjonen er dyktig gjort. Senere, da han skrev ”Symfoniske Danser, Op. 64”, var situasjonen derimot annerledes: stilistisk hadde han gått fra konservatoriets idealer via de nasjonale til en harmonisk mer lineær stil. Basert på det tematiske materialet han fant i Ludvig Mathias Lindemans folketonesamlinger, er dansene er mer storslagent utformet og mer effektfulle enn orkesterverkene både melodisk og ikke minst instrumentasjonsmessig.

Utgivelsesdato:

EAN : 7025560109126

Katalognummer: PSC1091

Priskategori : CD