Edvard Grieg Complete Violin Sonatas – Terje Tønnesen

Edvard Grieg: Sonata no. 1 in F major, op. 8 · Sonata no. 2 in G major, op. 13 · Sonata no.  3 in C minormer…, op. 45

Terje Tønnesen, violin · Einar Henning Smebye, piano

Griegs samlede fiolinsonater fremført av to av Norges mest feirede utøvere.

kr 139

Griegs samlede fiolinsonater

Som kammermusikkomponist har Grieg desverre ennå ikke fått den anerkjennelse han fullt ut fortjener. Hans strykekvartett i g-moll (op. 25) og fiolin-sonate i c-moll (op. 45) er to av romantikkens hovedverk i disse genrene, og hans tre fiolinsonater står i fremste rekke innenfor nordisk kammermusikk overhodet. Komponisten uttalte selv at hans fiolinsonater, skrevet i perioden 1865-1886, hørte til hans beste verker og karakteriserte dem slik: «Den første naive, rik på forbilder, den annen nasjonale og den tredje med den videre horisont.»

Grieg forsøkte å smelte det internasjonale og det nasjonale sammen på en organisk måte og sette sitt personlige stempel på denne syntesen. Særlig i G-dur sonaten viser han med hell hvordan folkemusikkelementer kan utnyttes innenfor det klassiske sonatemønster, og hverken før eller siden har Grieg i et kammermusikkverk til de grader gjort bruk av nasjonale elementer. Ikke mindre vellykket er F-dur sonaten, med sin harmoniske dristighet og sine uortodokse tempoendringer i kontrast til mer tradisjonell formoppbygging, eller den dramatiske c-moll sonaten, som helt frem til vår tid har vært på repertoaret til de aller fleste av verdens ledende fiolinster.

Sammen viser Terje Tønnesen og Einar Henning Smebye disse verkene viktige plass blant Griegs verker. Tønnesen, som ved sin sensasjonelle debut i 1972 ble utropt til Norges svar på Paganini, er en av landets mest feirede kunstnere. Med sin kombinasjon av det rå fandenivoldske og det sart sødmefylte, bidro han med noe nytt og frodig som konsertutøver, og han har for sitt arbeid mottatt en rekke priser, ikke minst «Grieg-prisen» og «Kritikerprisen». Smebye på sin side har opptrådt gjentatte ganger ved Festspillene i Bergen, vært solist i Griegs a-moll konsert i 1980 og gjort flere opptredener i Europa. Som kammermusiker har han opptrådt med kjente navn som Lana Izakadse, Iona Brown, Michaela Martin, Maurice Hasson og Vanya Milanova.

Utgivelsesdato:

EAN : 7033662011629

Katalognummer: PSC1162

Priskategori : CD