• PSC1234_Booklet_final.indd
  • Havard_Gimse.jpg

David Monrad Johansen: Piano Concerto · Pan · Johan Kvandal: Piano Concerto – Håvard Gimse

DAVID MONRAD JOHANSEN: Piano concerto in E flat major · Pan · JOHAN KVANDAL: Pianomer… Concerto

Håvard Gimse, piano · Oslo Philharmonic Orchestra · Christian Eggen, conductor · Ole Kristian Ruud, conductor

– Med denne innspillingen har Gimse dokumentert at han er en utøver på toppnivå, og endatil en fremragende eksekutør av norsk musikk. [6/6 Idar Karevold / Aftenposten]

kr 139

To store norske klaverkonserter av far og sønn for første gang på CD

Håvard Gimse og Oslo-filharmonien presenterer her verdens første innspilling av klaverkonsertene til David Monrad Johansen og Johan Kvandal. Det er musikken til den kanskje mest kjente far/sønn komponist-relasjonen i Norge som bringes sammen her – av de sterkeste krefter i landets musikkliv i dag. David Monrad Johansen (1888-1974) hadde en sentral stilling i norsk musikkliv i mellomkrigstiden. Musikalsk nasjonalisme sto sterkt og han var uten tvil en av de ledende komponistene innenfor denne stilretningen. Johan Kvandal (1919-99) hadde som sin far et nærmest naturgitt forhold til norsk kultur og kunst, men hans uttrykksform var enda mer preget av allmenn-europeiske impulser enn farens. Klaverkonserten ble hans siste verk, ferdigstilt i 1998.

Håvard Gimse, som er en av Norges mest aktive og kritikerroste pianister, imponerer igjen med tolkningene av Monrad Johansen og Kvandal. Spillet hans er variert, nøyaktig og energisk, og resultatet er en viktig innspilling av to av de mest betydningsfulle norske komponister fra det forrige århundre.

More

To store norske klaverkonserter av far og sønn for første gang på CD

Musikalske røtter og nye strømninger

David Monrad Johansen (1888-1974) hadde en sentral stilling i norsk musikkliv i mellomkrigstiden. Musikalsk nasjonalisme sto sterkt og han var uten tvil en av de ledende komponistene innenfor denne stilretningen. Musikalsk sett var han i stand til å flette det rotekte norske med tidens nye strømninger, men ideologisk sett stagnerte han i det nasjonalistiske. Pan er utvilsomt Monrad Johansens mest kjente verk; en hyllest til Knut Hamsuns geni og trolig det orkesterverket av en norsk komponist som har hatt størst gjennomslagskraft internasjonalt. Verket er ifølge komponisten selv et uttrykk for naturkreftene som lever i Hamsuns verk. Klaverkonserten hans er klar og formmessig beundringsverdig, og burde være blant alle norske pianisters standardrepertoar.

Kvandals siste verk

Johan Kvandal (1919-99) hadde som sin far et nærmest naturgitt forhold til norsk kultur og kunst, men hans uttrykksform var enda mer preget av allmenn-europeiske impulser enn farens. Klaverkonserten ble hans siste verk, ferdigstilt i 1998. Håvard Gimse var både pådriver og ‘utprøver’ for konserten, etter som partitursidene forelå fra komponistens hånd. Andresatsen er unik i konsertlitteraturen, da den åpner med en 19 takters solistisk frase – tildelt tubaen!

Sterke krefter sikrer høyt nivå

Oslo Filharmoniske Orkester spiller med stort overskudd under ledelse av Christian Eggen og Ole Kristian Ruud. Håvard Gimse, som er en av Norges mest aktive og kritikerroste pianister, imponerer igjen med tolkningene av Monrad Johansen og Kvandal. Spillet hans er variert, nøyaktig og energisk, og resultatet er en viktig innspilling av to av de mest betydningsfulle norske komponister fra det forrige århundre.

Utgivelsesdato:

EAN : 7033662012343

Katalognummer: PSC1234

Priskategori : CD